palpal

Dostojan

Kako vrijeme protiče, tako se sve više pokazuje da su Hercegovci prošle godine dobili novog  vladiku, pomiritelja i duhovnika, kakvog bi poželjela svaka Eparhija. Dostojan! Vladika Dimitrije preuzeo je mitru i tron Eparhije u veoma teškom trenutku, sa brojnim problemima, iskušenjima, teškim bremenom i zaostalim nagomilanim problemima, ali tiho i dostojanstveno uspio je da uradi mnogo na smanjenju tenzija, povratku vjeri i iskonskim, tradicionalnim vrijednostima, djelom pokaže skromnost i kako se upravlja jednom Eparhijom. Blag pogled i toplina očiju vladike Dimitrija, punih dobrote, topline, ljubavi i smirenja, govore o istinski dobrom, skromnom i neiskvarenom hrišćaninu, koji njeguje i širi oko sebe pozitivnu energiju, tradicionalne ljudske i hrišćanske vrijednosti.

I na današnjoj svetoj liturgiji, na slavu grada Trebinja Preobraženje Gospodnje, osjetila se nova pozitivna energija, da su nestale tenzije i napetosti, kojih je nekada bilo previše, i moj lični utisak da odavno nije bila ljepša, skromnija i ugodnija slava grada. Pojanje Crkvenog hora bilo je na nivou Sabornog hrama u Beogradu, a posebno moram istaći sjajan ženski vokal supruge starješine Hrama Nikole Jankovića.

Vladika Dimitrije je smanjio tenzije u Trebinju i Hercegovini, a i njegova današnja besjeda da ćemo svi pred Gospoda doći isti, bez obzira na novac, moć i funkcije, bila je baš na mjestu, sa jasnom porukom, ako žele da je čuju oni kojima je vjerujem najviše i upućena.

Turbulencije i sukobi između vladika, koji postaju sve više javni i otvoreni, nažalost opet su dovele do tihog raskola u našoj Crkvi i unijele smutnje među vjernike. Na sreću vladika Dimitrije se mudro drži po strani, ne istupa u javnosti i ne svrstava se otvoreno na neku od sukobljenih  frakcija, i tako je ponovo pokazao da je dostojan velike odgovornosti, strašnog trenutka i mjesta na kome sjedi.

Iskušenja i izazovi su brojni, jer je puno interesa isprepletano oko Crkve i Eparhije, mnogi smutljivci i političari bi željeli biti blizu vladike Dimitrija, ali iskreno se nadam da će on odoljeti brojnim iskušenjima i izazovima, kao i do sada, i pomoći moralnoj obnovi Hercegovine.

Nedolazak predsjednice, premijera, člana Predsjedništva BiH i ministara samo je dodatno uveličao slavu, jer je atmosfera među vjernicima bila opuštenija i prijatnija, a oni su još jednom poslali poruku Hercegovcima da je Vladi do njih stalo kao do lanjskog snijega, osim kad su izborne godine. Treba na kraju pohvaliti i čelnike grada, Mika i Banjka, koji su bili dobri domaćini, vrlo pristojno organizovali slavu grada, samo je govor i pojavljivanje lažnog knjaza bio suvišan.

Bili bi oni dosta bolji da rade u boljem okruženju i okolnostima da porazgovaraju i poslušaju dobronamjerne, uradili bi ponešto korisno kada bi se oslobodili okova i interesa svog mentora, ali teško je očekivati da se to desi bez većih potresa unutar Partije.

 

Nebojša Vukanović