palpal

ДОСТОЈАН – устоличен владика будимљанско-никшићки Методије

Током свечане архијерејске литургије, коју је патријарх српски Порфирије служио са митрополитом Јоаникијем и владикама Српске православне цркве у манастиру Ђурђеви Ступови, у трон новог владике будимљанско-никшићког уведен је владика Методије Остојић. ДОСТОЈАН и на многаја љета.

Свечаности у древном манастиру из 13-ог вијека, који су саградили Немањићи, присуствовало је више хиљада вјерника из Берана и Васојевића. Владика Методије рођен је у Сарајеву као Љубиша Остојић, 1992. године током рата избјегао је у Подгорицу. Дипломирао је на Теолошком факултету Свети Василије Острошки у Фочи, а замонашио се 2004. године у Цетињском манастиру, гдје је био настојатељ док није на Сабору Српске православне цркве 2018. године проглашен за викарног владику Диоклијског.

Протеклих дана била је прелијепа атмосфера у Беранама, Васојевићима и на сјеверу Црне Горе, а устоличење и дочек патријарха прошао је без најмањег инцидента, за разлику од ружних сцена и насиља прије 20-ак дана које смо гледали на Цетињу током рукоположења новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија.