palpal

Dostojan patrijarh srpski, na mnogaja ljeta

Danas je počeo sa zasjedanjem Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, na kome se bira novi, 46 po redu patrijarh srpski. Monah Matej iz manastira Sisojevac imaće čast da izvuče jedno od tri imena koja će nakon glasanja 39 vladika biti stavljena u Sveto Jevanđelje, i tako izabrati novog patrijarha.

Neka bude dostojan, ko god da bude izabran za patrijarha, da bude na čelu naše Crkve u teškim vremenima, jer ga sigurno čekaju velika iskušenja. Nadajmo se da će učiniti veliki iskorak na moralnoj i duhovnoj obnovi naroda, povratku iskonskim, tradicionalnim moralnim vrijednostima.

Neke vladike imaju baš veliki ugled i autoritet u narodu i među vjernicima, u Crnoj Gori i Hercegovini posebno je cijenjen i ima veliki ugled vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, o kome je vrlo lijepo prije petnaestak godina govorio blaženopočivši patrijarh Pavle. Važno je da politika ne bude umiješala prste u izbor patrijarha, da Crkva i politika budu razdvojene, da Crkva i visoki velikodostojnici budu korektiv vlasti i da patrijarh i Crkva reaguju samo kad pravi velike zloupotrebe na štetu naroda i povlači pogubne poteze kada su u pitanju nacionalni interesi srpskog naroda.

 

Nebojša Vukanović