palpal

Dostojan i pobjednik

Mirna, tiha i dostojanstvena božićna pobuna naroda u Crnoj Gori, koji je masovno ustao kako bi se suprostavio bezumlju otuđenih moćnika na vlasti, kojima je ogromna moć, novac i 30 godina vlasti pomutilo razum, svakako je obilježio početak godine i ovaj Božić 2020.

 

Tih i nenametljiv, častan i skroman, stamen i dostojan,  vladika Budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović nekako se posebno istakao i njegova istrajnost, čestitost i veliki ugled među vjernicima posebno je došla do izražaja, i nije nimalo slučajno što su rijeke naroda, desetine hiljada ljudi, izašle na litiju upravo u Beranama i Nikšiću, mjestima koja pripadaju Budimljansko-nikšićkoj eparhiji.

Dostojan! Svojim držanjem, odmjerenim ali mudrim i oštrim tiječima kada to treba, ali i visinom od skoro dva metra, vladika Joanikije nekako umnogome podsjeća na vladiku Rada, velikog Njegoša Petrovića. Rođen je u selu Velimlju u Banjanama, na samoj granici Crne Gore i Hercegovine. Osim skromnošću, mudrošću i odmjerenošću, vladika Joanikije veliki ugled među narodom i vjernicima je stekao jer se nikada ne bavi politikom niti pravi neki izlet i suvišan komentar u dnevnoj politici, ali je tvrd i nepokolebljiv branilac Crkve, vjere i naroda.

Zahvaljujući časnim, odmjerenim i uglednim osobama, kakav je i vladika Joanikije, dobro će na kraju pobijediti zlo a istina i pravda silu, nepravdu i pohlepu. Duboko sam uvjeren da mirna i dostojanstvena božićna dešavanja naroda u Crnoj Gori predstavljaju početak kraja režima Mila Đukanovića, ali i pomirenja među braćom, kumovima i prijateljima.

Neka ovaj Božić svi u Crnoj Gori i regionu proslave u miru, zdravlji, sreći i veselju, da sa velikim praznicima počne moralna i sveobuhvatna obnova.

 

Nebojša Vukanović