palpal

DOSTA JE miješanja patrijarha i Crkve u politiku!

Bio sam strpljiv i dao vremena novom patrijarhu srpskom Porfiriju, suzdržao se od javnih komentara, ranijih osuda i nepotrebnih izleta i miješanja u politiku, ali nakon poziva liderima svih stranaka u Republici Srpskoj da se okupe u Doboju, gradu koji je simbol okupacije, zla, nasilja i korupcije, moram da reagujem i javno poručim pristojnim riječima da je DOSTA miješanja patrijarha i Crkve u dnevnu politiku.

Očekivao sam da će patrijarh Porfirije napraviti zaokret, da se neće sastajati puno sa korumpiranim političarima i davati im tako na značaju, da se neće miješati u dnevnu politiku i pružati pomoć u nevolji korumpiranim političarima, koji sistematski razaraju društvo, narod i državu, čak i Crkvu o čemu govore sramni potezi nekih korumpiranih vladika poput bihaćko-petrovačkog srebroljupca Sergija koji prodaje ordenja korumpiranim političarima, kao neki dan Luki Petroviću, ali, nažalost, izgleda da sam imao prevelika očekivanja.

Izabrati Doboj za mjesto okupljanja političara na veliki praznik Preobraženja Gospodnjeg nije slučajno, a možda upravo ovaj okupirani grad na čijem se čelu formalno nalazi raspop Boris Jerinić, koji je završio Bogosloviju i Teološki fakultet, a potom otišao u politiku i pogazio svih deset božijih zapovijesti, i njegov mentor Obren Petrović, udbaš i komunista koji je do rata progonio Crkvu, potom u ratu Bošnjake a sada svoje sunarodnike koji nisu njegove pristalice, oslikava odnos Crkve i politike, koji nanosi puno štete narodu, ali i ugledu Crkve i patrijarha.

Dodik već mjesec dana pokušava da namami i uvuče opoziciju u smrtonosnu klopku pričajući o nekakvom „svesrpskom“ jedinstvu, a u stvari o smrtonosnoj zamci koja je uperena protiv naroda i ima za cilj da Mafija slomije kičmu nacije, onemogući skidanje ropskih okova i istinsku slobodu građanima. Jelena Trivić i ja, uz pomoć nekih slobodnih i otvorenih medija, te još nekih opozicionih političara i javnih ličnosti, izvršili smo snažan javni pritisak da se ne upadne u klopku, iako su lideri SDS-a i PDP-a od početka govorili i imali korektan stav da nema pakta i saradnje sa vlastima iako se oko nekih pitanja može imati sličan stav, što smatra 90% članova i funkcionera ove dvije opozicione stranke.

Dodiku očito gori pod nogama, jer njegovi papagaji poput Željke, Banjca ili Viškovića danima ponavljaju priču o lažnom srpskom jedinstvu, ali je puls javnosti jasan – jedinstvo i saradnja sa Mafijom predstavljalo bi nacionalnu izdaju. Zbog toga je Dodik očito zamolio Vučića, koji ga je nedavno ponovo darivao i kitio ordenjem, da mu pritekne u pomoć i pošalje patrijarha da on svojim autoritetom pokuša namamiti opoziciju da dođe na sastanak sa Dodikom te eventualno prihvati učešće u vlasti i Vladi koje uporno nudi Dodik.

Crkva treba da bude uz svoj narod, sirotinju, obespravljene i ponižene, a ne uz korumpirane političare i Mafiju, i zato apelujem na patrijarha da se ne miješa u dnevnu politiku i ne priskače u pomoć onima koji su stekli ogromno bogatstvo na muci svog naroda, kojeg su pokorili i pretvorili u najveću sirotinju Evrope. Šta ima jedan patrijarh srpski da sjedi sa nekim marginalcima, moralnim amebama, neobrazovanim korumpiranim političarima i komunistima, poput recimo Darka Banjca ili Petra Đokića, i sa njima o nečemu ozbiljno razgovara? Da li je patrijarh svjestan da tako ruši ne samo svoj, već ugled i autoritet Srpske pravoslavne crkve, na čijem se čelu nalazi!

Crkva i država su odvojene po Ustavu, i kao što političari ne bi trebali da se miješaju i vode kadrovsku politiku Crkve, a nažalost sve je očiglednije da se miješaju i imaju uticaja, takođe vjerski velikodostojnici, ne samo kod pravoslavaca već i kod muslimana i katolika, ne bi trebalo da se miješaju u politiku. Patrijarh bi trebao da uputi otvoreno pismo Dodiku, ljudski ga zamoli i apeluje da se povuče sa vlasti i oslobodi narod tiranije, umjesto što pokušava da se sakrije peticijama iza naroda, čiju je trećinu raselio po svijetu, zadužio ga i pretvorio u savremene sužnje i kmetove na vlastitoj zemlji.

Srpska pravoslavna crkva u prošlosti, bar ne javno, nikada nije prodavala indulgencije i za novac otkupljivala grijehe bogataša i korumpiranih političara, i patrijarh bi trebao da vidi šta mu rade pojedine vladike srebroljupci, poput bihaćko-petrovačkog Sergija, i riješi brojne probleme u Crkvi koje je naslijedio, a ne da se bavi politikom na prikriven način, pomaže Dodiku i korumpiranim političarima. Takođe, sa Srbijom treba imati korektne odnose, ali ne trebamo biti ničiji vazali, podanici i poslušnici koji će čekati uputstva iz Beograda, već voditi autentičnu politiku u interesu naroda i građana Srpske, i koji sutra neće prodati Elektroprivredu Republike Srpske vlastima u Srbiji, kao što je prodat Telekom, i tako nas formalno pretvoriti u savremenu evropsku koloniju.

Nadam se da će patrijarh, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, shvatiti ovaj tekst kao dobronamjernu kritiku, jer je danas vrhunski patriotizam sa ove strane Drine da skinemo ropske lance i okove koje nam je oko vrata nabacio Milorad Dodik, i da bi umjesto sa ulizicama iz vlasti trebali razgovarati sa ljudima koji imaju ugled i autoritet u narodu Srpske, i koji će im reći istinu u lice kakva je stvarna situacija u Republici Srpskoj i šta je neophodno preduzeti da bi izašli na zelenu granu, a to je stabilnost, pravda, pravna država, obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom koji je nasljeđe bahate vlasti, pomirenje, privredni i ekonomski oporavak a ne politika stalnih tenzija i sukoba sa cijelim svijetom, kako bi se žrtvovao sopstveni narod i prikrio haos, kriminal i raspad sistema.

 

Nebojša Vukanović