palpal

Dogovorene igre i lažna uloga žrtve

Ne prestaje nabacivanje loptica između koalicionih partnera SNSD – SDA – HDZ, starih drugara Dodika, Bakira, Čovića i njihovih čauša. U tom svjetlu treba gledati na besmislenu izjavu Bakirove vjerne sluge i marionete Šefika Džaferovića, postavljenog na mjesto člana Predsjedništva BiH, koji tobože apeluje na Šmita da smijeni Dodika. Rejting svih, ne samo Dodika, je na nuli i istorijskom minimumu, pa jedni drugima pomažu u nevolji i predstavljaju kao žrtve i patriote kako bi nastavili složno da nas pustoše i pljačkaju.

Umjesto što baca pojas za spasavanje Dodiku i glumi velikog Bošnjaka i BH patriotu, Šefiku i Bakiru bi bilo poštenije i pametnije da raskine koaliciju sa SNSD-om, počevši od Savjeta ministara BiH, Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa sve do Zvornika, Foče, Višegrada, Prijedora, Novog Goražda, i drugih lokalnih zajednica gdje su SDA i SNSD skupa u vlasti i koaliciji.

Prvo što će Šmit pitati Bakira i Šefika zašto bi on smjenjivao njihovog dugogodišnjeg koalicionog partnera, jer da je loš i protiv BiH ne bi sa njim godinama bili u koaliciji i dali mu ključeve BiH birajući Nikolu Špirića kao četvrtog delegata u Dom naroda BiH glasovima poslanika SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske!?

Jasno je da se radi o unaprijed dogovorenoj igri čiji je cilj da se Dodik tobože predstavi i napravi nekom žrtvom, koga tobože skidaju i smjenjuju jer se bori za Republiku Srpsku i srpski narod, izazovu emocije naroda manipulacijama preko režimskih medija, a stvarnost je potpuno drugačija.

Dodik je bio i ostao miljenik zapada i stranaca, oni su ga na silu i instalirali na vlast, prvo 1998. godine sa svega 2 poslanika u Narodnoj skupštini Srpske progurali za premijera uz pomoć grupa NATO-a i SFOR-a, koje su poslanika HDZ-a Franju Majdančića helikopterom sa granice kod Brčkog vratili na glasanje u 3 sata ujutro, a potom i 2006. godine u nešto blažoj i prikrivenoj formi bez tenkova, kad je Ešdaun bez ijednog dokaza i sa lažnim optužbama osakatio SDS, smijenio i zabranio rad za 50 ključnih funkcionera, blokirao račune stranke i novac, uveo sankcije i omogućio tako Dodiku da ponovo postane premijer nakon posjete Vašingtonu.

Stranci su Dodiku tolerisali apsolutno sve, od kriminala, korupcije, jezika mržnje, pljačke, nasilja, nerasvijetljenih ubistava. Uz to su, za ispunjavanje zadataka sprovođenja pogubne neoliberalne dogme, urušavanja Republike Srpske, ekonomskog, privrednog, demografskog, finansijskog i moralnog, nagradili ga sa nekoliko milijardi dolara kredita i aranžmana MMF-a, Svjetske banke, EBRD-a, kad god je bio u krizi. MMF je nedavno pritekao u pomoć i dao Crnoj trojci preko 600 miliona maraka, a zar bi ih spašavali, potapajući narod i državu dužničkim ropstvom, da imaju namjeru da ih smjenjuju, jer da nema kredita, a time plata i penzija, svi bi bili na nogama i nikakvi dekreti i smjene ne bi bili potrebni, gladan narod bi se sam digao na noge. Stranci imaju običaj da odbace svoje figure kad ih potroše, kad odrade sve poslove i više im ne trebaju, pa u tome možda treba gledati strah Crne trojke koja se plaši da im je vrijeme isteklo i da će ih pustiti niz vodu  kao potrošen toalet papir.

Jasno je da su on, i svi oni skupa, bili i ostali njihovi vjerni igrači koji slijepo slušaju strance kao pravi vazali. Dodik jeste pomalo malo nestašan, ali je ispunio svaki zadatak, od prekida platnog prometa sa Srbijom i ukidanja dinara do presijecanja Srpske u Brčkom, prihvatanja ANP-a i puta u NATO pakt. Zato i treba shvatiti Šefikovu izjavu kao bacanje pojasa za spasavanje pobratimu Dodiku, jer im on treba kao idealni strateški partner za dogovorene igre i poigravanje sa narodom, jer je Crna trojka uzdrmana i pad jednog povukao bi na dno svu trojicu.

Ne treba Šmit bilo šta da radi na silu ili bilo koga smjenjuje. Potrebno je samo da OSCE i EU doniraju kamere i skenere, omoguće izmjene Izbornog zakona i bar pošteno brojanje glasova, da se ne tučemo sa Mafijom i kriminalcima na svakoj kutiji i biračkom mjestu jer svakako nema uslova sa zarobljenom partijskom državom, institucijama i javnim servisom za fer izbore. To će biti dovoljno da Dodik i SNSD, ali i SDA i HDZ, odu u prošlost jer je 70% naroda protiv njih.

Zato ne treba nasjedati niti davati na značaju dogovorenim igrama lažnih patriota, već shvatiti o čemu se radi, otvoriti narodu oči i izboriti se da završe na smetljištu istorije, gdje im je i mjesto, ali samo demokratskim i nenasilnim metodama jer sve što je na silu nije duga vijeka.

 

Nebojša Vukanović