palpal

Dodik, Stevanović i Pavlović dogovorili preuzimanje Alumine preko Galensa i Promista

Režim na čelu sa Miloradom Dodikom  ponovo ovih dana pokušava da pokloni Aluminu iz Zvornika staroj ekipi Gordanu Gociju Pavloviću i Zoranu Stevanoviću. Sve se radi tajno, potpuno netransparentno i nezakonito preko Vlade Republike Srpske, a cilj je da se fočanskom Pavgordu prodaju potraživanja koja Poreska uprava Republike Srpske, Ministarstvo finansija RS, Elektro-Bijeljina, Fond PIO i drugi imaju prema Fabrici glinice Birač u stečaju u iznosu od preko 44 miliona maraka.

Ovim se efektivno i Alumina, kao kćerka kompanija Birača, posle više godina borbe, pokušava predati u ruke jednoj tajkunima i političarima na vlasti, za višestruko manju vrijednost od realne.

Podsjetiću da je prije nekoliko godina aktuelna vlast pokušala da proda ova državna potraživanja kontraverznom švajcarskom Batagonu i Daliboru Matiću, koji je uhapšen u Njemačmoj i trenutno je u švajcarskom zatvoru zbog finansijskih malverzacija, koju akciju sam efikasno spriječio čuvenim upadom i akcijom u Cugu.

Sada, isti akteri u državi intenzivno rade da potraživanje prodaju Gordanu Pavloviću Gociju i Zoranu Stevanoviću. Jedna od opcija koja se razmatra je da potraživanja u ime ove korumpirane ekipe kupe njihovi partneri u Našoj banci, firme iz Novog Sada, Galens i Promist, a sa kojima Gordan Pavlović Goci i Zoran Stevanović sarađuju intenzivno.

Galens i Promist su se i ranije pojavljivale sa Pavgordom kao dio koncepta otimačine. Naravno za ovu akciju je i oteta i ranija Pavlović a sada Naša banka, koja bi poslužila kao sredstvo za finansiranje otimačine Alumine.

Ova kontroverzna ekipa javno iznosi da bi po trećina Alumine pripala Pavloviću, Stevanoviću i Miloradu Dodiku.

Da li su Milorad Dodik ili možda Radovan Višković svjesni da će ovim radnjama da trajno unište Aluminu, da je na direktan način dovode u rizik od međunarodnih sankcija s obzirom da se kompanija samo bavi izvozom i da bi time trajno uništili ovaj kombinat?! Sa ovom prodajom, cijela regija Birač doživjela bi privredni sunovrat i kolaps jer su Alumina i Birač ekonomska kičma regije.

Nema sumnje da je nenarodni režim u velikom strahu i da panično otima resurse, a radnici i narod moraju da se bore za svoj interes i spriječe otimanje nacionalnih resursa Srpske. Pošto ih nema na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, javno prozivam Milorada Dodika i Radovana Viškovića da mi odgovore da li Vlada razmatra da proda 44 miliona KM potraživanja koja ima prema Biraču, po kojoj cijeni i šta je razlog da se prodaje porodično blago koje vrijedi preko 500 miliona KM?

Da li je i gdke objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda zainteresovanih ponuđača?

Da li kao i sa Batagonom prave isti koncept prevare? Koji su kriterijumi prodaje potraživanja Birača?

 

Nebojša Vukanović