palpal

Dodik se nagodio sa SAD i SDA?

Prije nekoliko dana iza kulisa postignut je tajni dogovor kako da se otkoči put Bosne i Hercegovine u NATO, a sa druge strane da Dodik i njegov SNSD uđu u vlast na nivou zajedničkih institucija BiH. Dodik je napravio novi veliki ustupak u pregovorima sa čelnicima SDA, te predstavnicima Ambasade Sjedninjenih Američkih Država u Sarajevu, kojima je stalo da Oružane snage BiH u dogledno vrijeme bude dio NATO-a, i pristao na sve što se od njega tražilo.

Da bi spasili svog redova Rajana -Milorada Dodika, zapadni centri moći, koji iza kulisa učestvuju u kreiranju vlasti i ključnih smjernica, pristali su na određene izmjene formulacija, kako bi Dodik u svojim medijima mogao da nastavi sa manipulacijama masa i predstavlja se lažno kao patriota i čuvar Srpske koji je tobože rekao NE NATO-u, kao Tito Staljinu, a suštinski je ponizno pristao na sve uslove koji su se pred njega postavili, i po veoma nepovoljnim i ponižavajućim uslovima pristao na formiranje novog Savjeta ministara BiH u kome će SDA i HDZ dobiti ključna ministarstva, a SNSD i Republika Srpska samo marginalna. Aktiviranje MAP-a, Akcionog plana za članstvo BiH u NATO, će se sprovesti tako što će se promijeniti naziv i umjesto MAP-a naći neki drugi naziv i formulacija, a suština će ostati ista, i BiH će sa Dodikom, Bakirom i Čovićem krenuti u NATO, kao što su to ranije trasirali Radmanović i Špirić.

Tako će zapadni centri moći dobiti ono što im treba, a ostaviće se malo prostora da se njihov redov Dodik pokuša spasiti i opravdati u domaćoj javnosti za najnoviji veliki zaokret. I vuci siti i Dodik na broju, a građana Srpske sve manje.

SDA je formirala tzv „patriotski blok“ sa SBB-om i DF-om kako bi se u bošnjačkoj javnosti lakše opravdala koalicija sa omraženim Dodikom, a Bakir je zadovoljan što je javno ponizio Dodika i natjerao ga da pristane na ponižavajuće uslove, Bošnjacima ustupi ključna Ministarstvo spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane, a Hrvatima finansije i pravde. Dodik će dobiti podršku Vučića, kako bi uzvratio pobratimu na predaji Kosova, a jedino će Rusija biti nezadovoljna Dodikovom neprincipjelnošću, mada su svi od njega to navikli. Pitanje je hoće li više biti predizbornih slikanja sa Putinom, od kojih Srpska nije imala nikakvu korist, i kako će Rusija na sve da reaguje jer je Dodik dao drugačija obećanja u Moskvi!?

Nakon Dodikove kapitulacije i pristanka na sve što se od njega tražilo, već narednog mjeseca bi se moglo očekivati formiranje novog Savjeta ministara i odlazak Zorana Tegeltije u Sarajevo, te novi talas i poplavu mediokriteta, poslušnika i neznalica koji će zapljusnuti zajedničke institucije BiH.

Papa i Erdogan su nedavno blagoslovili novu vlast i vlastodršce, srećni što lideri Srpske ponizno puze, cvile i mole za podršku i mrvice vlasti, pa žurka može da počne. Svi su na dobitku i svi mogu da slave, osim građana Srpske koja nastavlja strmoglavo da klizi u dužničko ropstvo, privredni i demografski kolaps, i pitanje je šta će od Republike Srpske ostati kada potrošeni Dodik i SNSD odrade sve zadatke i prljave poslove, i završe na smetljištu istorije, gdje im je odavno mjesto?

 

Nebojša Vukanović