palpal

Dodik ponizio Ćosića, Jugovića i sarajevski SNSD imenovanjem Srđana Amidžića za ministra finansija

Prije nešto više od 20 dana objavio sam na blogu da će Srđan Amidžić biti novi ministar finansija u Savjetu ministara BiH, umjesto Zorana Tegeltije, jer je cilj Dodika da preko nevjernog Amidžića, koji je zabio nož u leđa Igoru Radojičiću, oslabio uticaj i skreše krila predsjedniku Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci Vladu Đajiću.

Takođe sam objavio da će Zoran Tegeltija na funkciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH stupiti 15.6.2023. godine, i da se, između ostalog, obavezao da će kupiti zgradu Grand trejd od kuma Mileta Radišića za 65 miliona maraka.

Obje najave su se potvrdile tačnim, do najsitnijeg detalja, a ostaje da se vidi da li će biti bilo kakve reakcije od Ljubiše Ćosića, Jugovića, Vujičića i vođa sarajevske grupe unutar SNSD-a, koje je Dodik ponovo ponizio i nasamario. Nakon što su digli pobunu protiv imenovanja Nenada Nešića za ministra bezbjednosti, koju je Dodik ugušio prijetnjama i ucjenama, bez smjena i krvi, obećao im je da će umjesto Tegeltije, koji je podnio ostavku nakon izbora za direktora UIO BiH, za novog ministra finansija u Savjetu ministara BiH biti izabran neko od funkcionera sarajevskog SNSD-a.

Špekulisalo se da je fotelja obećana upravo Ljubišu Ćosiću, ali po običaju on je „ispaljen“, i javno ponižen, a Dodik je još jednom pokazao da izvan trougla Laktaši-Banjaluka-Srbac nema kadrova za ministre i važne funkcije kojima vjeruje.

Iako se u nekim medijima špekuliše da je čaša žuči do vrha napunjena, da bi Ćosić i Jugovića, sa Vujičićem i još nekim crvenim disidentima, mogao formirati Pokret za istok, male su realno šanse da se to dogodi jer su svjesni osvete „Šefa“ i režima, i vjerovatno da će nezadovoljstvo zbog imenovanja Amidžića za ministra finansija brzo splasnuti, zbog drugih ličnih interesa i straha od kazne. Na konferenciji za novinare pitao sam Zorana Tegeltiju zašto su prevarili čelnike sarajevskog SNSD-a, ali nisam dobio jasan odgovor.

 

Podsjećanje na tekst o Srđanu Amidžiću, spletkama i dešavanjima u SNSD-u

 

palpal

Kontra Đajiću – Srđan Amidžić novi ministar finansija BiH

Srđan Amidžić, nekad desna ruka Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banjaluke koji je izbačen iz SNSD-a, biće novi ministar finansija i trezora u  BiH u Savjetu ministara BiH, kao „navodni prijedlog“ Vlade Đajića i Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka. Nakon što je Đajić zatražio smjenu Luke Petorivića, gen-sek pokušava uzvratiti udarac u rukavicama, svom prepoznatljivim stilu. Srđan Amidžić je ranije važio za jednog od najbližih saradnika bivšeg gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičić, ali se veoma brzo prešaltao i postao najverniji saradnik doktora Vlada Đajića.

 

 

Po mojim saznanjima iz vrha SNSD-a, u kome ključa veliko nezadovoljstvo, Srđan Amidžić je kandidat za ministra finansija i trezora BiH zato što je cilj da se on tako potpuno odvoji od Igora Radojičića, koji se dovodi u mogućnost da će se politički aktivirati i to u redovima opozicije. Isto tako ga žele odvojiti od Vlada Đajića, kojem moraju umanjiti uticaj u Banja Luci, a iz razloga što je sada simbioza u toku i treba dostići vrhunac.

Naime favorit Prve familije i Milorada Dodika upravo je Draško Stanivuković, za zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banja Luke 2024. godine, a to nije po volji i ambicijama Vlada Đajića, koji bi rado sjeo u fotelju prvog čovjeka Banjaluke.

Srđan Amidžić pokušava se predstaviti kao fin i naivan, ali uvijek igra na tri strane. Sadlj je odigrao na ekipu oko Igora Dodika, i to na Darka Milunovića, direktora Zavoda za statistiku Republike Srpske, te Srđana Kevca, direktora Alternativne televizije, koji su dali garancije Igoru i Miloradu da će Srđan Amidžić da igra kontra Zorana Tegeltije, a isto tako da će podržati uklanjanje Vlada Đajića sa čela Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka kad dobije mig.

Uprkos obećanju nakon sastanka sa „Sarajevskom grupom“, predvođenom gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, da će Tegeltiju zamijeniti kadar Partije iz ove regije, oni će vjerovatno ostati kratkih rukava, kao i Hercegovina, koju niko ozbiljno i ne doživljava u režimu kada su u pitanju kadriranja.

Kao mogući nasljednici Zorana Tegletije na mjestu ministra finansija i trezora u Savjetu ministara BiH pominjali se još Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Dalibor Tomaš, savjetnik premijera Srpske Radovana Viškovića, Milorad Đurđević, koji je Tegeltijin šef kabineta, te Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Zoran Tegeltija 15.6. preuzima poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u klasičnom sukobu interesa i uprkos činjenici da je pravosnažno osuđivan zbog zloupotreba, a jedan od ključnih zadataka je da obezbjedi novac za režim, njihove firme, tajkune i crne fondove, te kupi zgradu „Grand trend“ od Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika.

 

Nebojša Vukanović