palpal

Dodik poklonio Srbiji 5 „gazela“

I dok sa jedne strane Vlada Republike Srpske u jeku krize donosi nevjerovatnu odluku da se za 60 miliona maraka kupe 3 nova helikoptera u Rusiji za potrebe Dragana Lukača i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, 5 polovnih helikoptera tipa „gazela“ poklonjeno je u Srbiji. Radi se o helikopterima proizvedenim po francuskoj licenci u bivšoj Jugoslaviji između 1981. i 1988. godine, a koje je nakon 2006. godine i ukidanja Vojske Republike Srpske dobila na korištenje Vlada Republike Srpske. Nedavno su oni proglašeni kao skupi za održavanje zbog čega je donesena Odluka o njihovoj prodaji.

Gazele su mali i veoma pouzdani helikopteri koji su odlični za korištenje u našim uslovima jer troše malo goriva i relativno su jeftini za održavanje, iako imaju preko 30 godina, i nije jasno zašto je Vlada donijela odluku o njihovoj prodaji i istovremenoj kupovini novih i veoma skupih helikoptera? Ako valjaju Srbiji, njenoj Vladi, MUP-u i institucijama, pitanje je zašto nije odgovarala nama koji smo puno siromašniji i u mnogo težoj ekonomskoj situaciji?

Vazduhoplovni portal Srbije „Tango 6“ objavio je vijest da su na aerodrom Nikola Tesla sletila prva 2 od ukupno 5 helikoptera „gazela“ koje je Srbija dobila od Republike Srpske i koje će koristiti Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Nije poznato da li je 5 helikoptera poklonjeno ili su kupljeni i po kojoj cijeni.

 

Nebojša Vukanović