palpal

Dodik otvoreno udario na Vučića

Vlajki o Vucicu.jpg

Dodik otvoreno udario na Vučića

Milorad Dodik odlučio je da otvoreno udari na Aleksandra Vučića uoči raspisivanja predsjedničkih izbora u Srbiji. Očito nezadovoljan reakcijama i ponašanjem Vučića i Vlade Srbije u trenutku kada su mu SAD uvele sankcije i činjenicom da vlast u Srbiji već duže vremena ne podržava i sve otvorenije kritikuje njegovo neprimjereno ponašanje i izjave, Dodik je odlučio da preko svojih plaćenika i sinekura uzvrati udarac Vučiću.

Tako je na sajtu Nove srpske političke misli objavljen autorski tekst Emila Vlajkija, koji već duže vremena djeluje kao Dodikova sinekura koja glorifikuje i veliča djelo predsjednika Republike Srpske istovremeno oštro napadajući i vrijeđajući sve one koji kritikuju Dodiku politiku. Vlajki oštro napada Vučiča i Tome Nikolića tvrdeći da srbijanske vlasti nemaju nimalo čojstva jer u bi u protivnom uzvratila na provokacije Albanaca istom mjerom, i postavile se „drsko“ kao suverena država. Srbija bi trebala dovući vojsku na administrativnu granicu sa Kosovom, smatra Vlajki, početi vojne vježbe i brze akcije kako bi se silom spriječili Albanci da se bahato ponašaju, i istovremeno veoma zabrinuti birokrate u Briselu i Vašingtonu… Osim huškanja i guranja Srbije u rat, Vlajki ne birajući riječi oštro vrijeđa i ponižava Vučića i Nikolića. „Ovakvo kapitulansko ponašanje Beograda je umiranje na rate kako srpske populacije na Kosmetu, tako i same Srbije koja je sve više sluga MMF-a, Svjetske banke, a čini se i arapskog kapitala, sve više nepovratno zapada u dužničko ropstvo i sve je više podložna daljem raspadu koje će sasvim sigurno ozbiljno zaprijetiti kada se ova kosmetska tragedija završi po briselskom scenariju“zaključuje Vlajki.

Čudno je što uvaženi profesor i dvorski antiglobalista lije krokodilske suze za Srbijom koja klizi u dužničko ropstvo sarađujući sa MMF-om i Svjetskom bankom, a ne smetaju mu skupi krediti, obveznice i aranžmani koje Vlada Republike Srpske sklapa sa MMF-om prateći neoliberalnu dogmu masovno otpuštajući radnike, povećavajući poreze i smanjući plate zaposlenim. Srbija ima neuporedivo više stranih i domaćih investicija, a činjenica da je Vučić prošle godine Dodiku pružio slamku spasa, neposredno uoči lokalnih izbora, kupujući preko Poštanske štedionice Srbije obveznice Republike Srpske u vrijednosti od 50 000 000 po „bratskoj“ kamati od 5%, pokazuje ko ima više razlogaza brigu od bankrota i dužničkog ropstva.
Vlajkijevo grubo miješanje u unutrašnje stvari Srbije i huškanje na suludi rat sa Albancima, NATO-om, Briselom i Vašingtonom, u najmanju ruku je neprimjereno. Već duže vremena Vlajki je samo mikrofon u Dodikovim rukama koji govori ono što Dodik misli, i očito da je bivši potpredsjednik Srpske dobio zadatak od mentora da napadne Vučića, a vatrene izjave i olako pozivanje na rat i sukobe kojim bi se tobože štili nacionalni interesi umnogome podsjećaju na retoriku koji sve češće koristi Dodik pokušavajući skrenuti pažnju javnosti sa brojnih ekonomskih problema.

Da se Dodik priprema za ozbiljniji napad na Vučića potvrđuju i nastup Branka Pavlovića i Aleksandra Pavlovića u emisiji „Globalno“, u kojoj su kritikovali Vučića i vlasti Srbije što nisu stale iza Dodika i snažnije ga zaštile od napada i sankcija SAD-a. Poznato je da Dodik finansira čitav niz lažnih „analitičara“ u Srbiji koji na njegov mig iznose njegove političke stavove, a činjenica da je Predrag Ćeranić odmah nakon emisije odveo Pavića i Pavlovića na ručak u restoran „Flamingo“ u Bijeljini jasno govori ko ih je i kako pripremao da odgovore na moje kritike i pitanja Borisa Malagurskog.

Sajt NSPM-a uređuje Đorđe Vukadinović, opozicioni poslanik koji kritikuje SNS-a i Vučića ali redovno prenosi plaćene tekstove i uporno hvali politiku Milorada Dodika, pa nije čudno što Dodik upravo preko ovog veoma uticajnog i čitanog portala kreće na Vučića i šalje mu jasne poruke uoči predsjedničkih izbora. Odnosi Dodika i Vučića su na razne načine isprepletani i zamršeni, kreću se od otvorenog neprijateljstva do uzajamnog podržavanja i pomoći. Pitanje je kako će Vučić odgovoriti na njegove poslednje napade, da li će uzvratiti udarac i napustiti interesnog saveznika koji ga gura u sukob sa SDA i regionom, ili će nastaviti da se povlači pred Dodikovim ucjenama i pritiscima.

Nebojša Vukanović