palpal

Dodik napravio skandal na slavu grada, napustio litiju zbog besjede vladike Dimitrija

Više ihiljada ljudi sinoć je nakon večernje molitve u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg prošlo u svečanoj litiji ulicama Trebinja, a potom se narodu na Trgu slobode obratio domaćin, hercegovački vladika Dimitrije. Vladika je pozdravio građane i goste, kao domaćin poželio srećnu slavu i ugodan boravak gostima, a onda na kraju besjede upozorio lokalne vlasti da Trebinje ne pretvore u Budvu prekomjernom gradnjom i ne unište arhitektonsku ljepotu grada i gradskog jezgra.

„Možda ću biti politički nekorektan, ali želim da porukom da je dobro de se gradi, ali treba da čuvamo naš grad, rijeku i staro gradsko jezgro, da ih ne uništimo prekomjernom gradnjom, kao što se to dogodilo u Budvi i mom rodnom kraju“ poručio je vladika Dimitrije na kraju besjeda na šta je Dodik glasmp rekao „ŠTA OVAJ PRIČA“ te ljutito napustio žurnim koracima sa pratnjom Trg slobode, ne sačekavši kraj besjede vladike Dimitria i obraćanje vladike Maksima. Na ovaj način Dodik je pokazao prezir prema vladici i Trebinjcima, praveći nepotrebno skandal na slavu grada.

Pogledajte besjedu vladike hercegovačkog Dimitrija koja je iznervirala Dodika toliko da je napravio skandal i napustio Trg slobode, ne sačekavši da se vladike obrate narodu.

Možda je Dodik nervozan i zbog same reakcije naroda, jer kada je vladika spomenuo njegovo i ime premijera Radovana Viškovića, kao gostiju na slavi, nije bilo pozitivne reakcije naroda, a najviše aplauza dobili su gosti sa Kosova i Metohije te načelnici susjednog Nikšića i Herceg Novog.

Ni Čolin pozdrav Dodiku na koncertu nije izmamio nijedan aplauz već samo poneki zvižduk, a puls naroda je jasan. Vlast pokušava da slavu grada pretvori u samopromociju i politički marketing, što je sramna zloupotreba, a iz nemoći mene su optužili za „skandal“ jer sam prije emitovanja dokomentarnog filma, koji je takođe samo puki i jeftini marketing vlasti, objavio njegov sadržaj i novinarske „ofove“ za koje sam mislio da je napisani govor gradonačenika Ćurića, a koji su mi dostavili radnici gradske uprave.

Sam dolazak Dodika u Trebinje bio je u najmanju ruku neobičan. Policija je blokirala Glavnu ulicu kralja Petra prvog oslobodioca,  kako bi član Predsedništva BiH bezbjedno izašao iz vozila do hotela Platani, gdje je sinoć odsjeo, što se može vidjeti na video snimku, što se nikada ranije nije radilo.

https://youtube.com/shorts/KGJlH1-PCIA?feature=share

Kroz cijeli grad, na svakoj raskrsnici, bili su pripadnici policije, a vjerovatno je cilj da se Dodiku i njegovoj posjeti da na značaju ili je neki veliki strah u pitanju!? Ipak sve im je uzalud, sva sila, bahatost i lažna obećanja, koje ponavljaju iz godine u godinu, vratiće im se u oktobru kao bumerang.

 

Nebojša Vukanović