palpal

Doček mitropolita Joanikija i vladike Metodija u Nikšiću

Veliki broj pravoslavnih vjernika i Nikšićana okupio se večeras u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću kako bi svečano dočekao novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i vladiku budimljansko-nikšićkog Metodija, koji će zamijeniti upravo vladiku Joanikija na tronu vladike budimljansko-nikšićkog.

Nakon večernje molitve u Sabornom hramu mitropolit Joanikija i vladika Metodije prigodnim riječima su se obratili vjernicima,  a uskoro ću objaviti video prilog sa njihovim besjedama.

Na poslednjem Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu izabrano je  pet novih vladika, a među njima su i mitropolit Joanikija i vladiku Metodija, koji će uskoro biti ustoličeni.

Mitropolit Joanikije je istinski disident koji je prošle godine bio hapšen od strane režima Mila Đukanovića, više dana je proveo u pritvoru, a imao je važnu ulogu u odbrani svetinja i obaranju poslednjeg totalitatrnog komunističkog režima u Crnoj Gori.

Besjeda mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću.

Besjeda novog vladike budimljansko-nikšićkog Metodija u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca u Nikšiću…

 

Nebojša Vukanović