palpal

Dobrotvori i humaniste

Gotovo svi trebinjski dvorski portali su nakon prethodne najave, juče „ispratili“ gradonačelnika Mirka dr Ćurića u obilasku karantina i staračkog doma, gdje je na svoju slavu Đurđevdan podijelio kolače i hranu korisnicima. Lijep gest, treba se sjetiti ljudi koji su zaslužni za društvo ili koji su u nevolji, ali je ružno što se od toga pravi promocija i predizborni marketing, što se pozivaju probrani novinari da pišu hvalospjeve, jer onda to više nije human gest već marketinški potez.

To prije svega nije ni hrišćanski ni ljudski. U Jevanđelju po Mateju piše „Kad daješ milostinju neka ti ljevica ne zna šta radi desnica, da tvoja milostinja bude u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, sam će ti uzvratiti tajno.. Kada dakle daješ milostinju ne trubi pred sobom, kao što to čine licemjeri po sinagogama i ulicama da bi ih slavili. Zaista, kažem vam, primili su svoju platu..“    

Ova jevanđeljska poruka govori upravo o onima koji glume dobrotvore i humaniste, često narodnim novcima iz budžeta, i pokušavaju preko kontrolisanih medija da šire lažnu sliku o sebi i prave marketing, a njihovo „milosrđe“ i „darivanje“ često je izraženo upravo uoči izbora. Dakle pristojni ljudi, istinski dobrotvore i humanisti, kada nekom nešto pomognu ili darivaju ne trube odmah o tome na sva zvona, zovu medije i novinare da se hvale, već to urade u tajnosti iz milosrđa, a neka oni koji su darivani pronose glas o nečijoj dobroti, solidarnosti i humanisti.

Da su nam na vrhu i ključnim mjestima pošteni i odgovorni ljudi, istinski humanisti i patriote, u Republici Srpskoj i BiH ne bi bilo gladnih, sirotinje, nezaposlenih, jer nam je Bog dao obilje prirodnog bogatstva i resursa da živimo kao pristojan svijet, da nam mladi ne bježe, da penzioneri ne prebiraju kante za otpatke i da ni u čemu ne oskudijevamo. Nažalost neki pohlepni, devijantni, bolesni i nezasiti, koji sve otimaju i grabe sebi, koji ne znaju šta će od objesti i bogatstva koje su oteli od naroda, ne mislim tu na dr Mika već njegove mentore i pokrovitelje, su uzrok teškog stanja  u kome se nalazimo.  Nikakve mrvice, milostinja i marketing neće im pomoći da izbjegnu strašni sud, ako ne ovozemaljski onda Božiji, jer niko nije zlo radio a da mu se dobro vratilo, ako ne njemu onda nažalost njegovoj porodici i potomcima.

Dobro radi i dobru se nadaj, stara je naša narodna poslovica.

 

Nebojša Vukanović