palpal

Do posla sa kupljenom diplomom

diploma preko sata.JPG

Do posla sa kupljenom diplomom

 

   Dragan ĐogićDragan Đogić iz LJubinja zalijepio je svoju diplomu preko sata za mjerenje utrošene struje, tako da radnici “Elektrohercegovine” ne mogu da očitaju koliko je potrešeno struje. Đogić smatra da je umjesto njega u “Elektrohercegovinu” zaposlen član vladajuće stranke SNSD-a sa kupljenom diplomom. Dragan Đogić izbjeglica je iz Konjica i trenutno sa suprugom i tri mala sina živi u Ljubinju, i godinama pokušava da nađe neki posao. 1987. godine u Konjicu je završio Elektrotehničku školu, a sada se njegova diploma nalazi zalijepljena na satu za mjerenje potrošnje struje. Prije nekoliko mjeseci u Radnu jedinicu “Elektrohercegovine” u Ljubinju zaposleno je jedno lice, a Đogić smatra da je on primljen sa kupljenom dilomom. “Ja sam zalijepio svoju diplomu kao jedan vid protesta.

    Ja sam učesnik rata i borac prve kategorije, ranjavan sam, a kao nagrada za iskazanu hrabrost nakon mitrovdanske ofanzive na Nevesinje odlikovan sam i dobio sam pištolj. Poslije rata jedno vrijeme radio sam u policiji odakle sam zajedno sa još nekoliko stotina policajaca izbačen i od tada tražim posao. Ja i supruga imamo tri sina i nigdje ne radimo. članovi smo i vladajuće stranke SNSD-a, žena je sekretar, ali ponovo ne možemo da nađemo posao. Prije nekoliko mjeseci jedan mladić iz Ljubinja zaposlen je ovdje u Električno iako sam ih ja upozoravao da je momak kupio diplomu. Javna je Đogić sa sinovimatajna i zna se da SNSD zapošljava u to preduzeće, i još prije izbora šuškalo se da taj momak treba da se tamo zaposli. Ja sam ih upozoravao da to ne smiju da rade, ali ništa nije vrijedilo. Sve je to uradio Zdravko Ćuzulan, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a koji ovdje vedri i oblači, i odlučuje gdje će ko da radi. Meni je Ćuzulan u lice rekao da ne mogu zeznuti tog momka, i ja mislim da ga je Ćuzulan i poslao da kupi diplomu. Mi smo se žalili svakom, zvao sam i centralu stranke u Banjaluci, pisao Glavnom odboru, pisao sam i kontaktirao sa poslanikom Radovanom Vukovićem iz Bileće, pisao sam mu dopis šta se radi, ali odgovor nisam dobio. Čak mi je i odbornik SNSD-a u Ljubinju Vasiljka Krulj rekla da je to uradio lično šef, misleći na predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, ali ja lično sumnjam da se on bavi tako sitnim stvarima,” kaže Đogić.

    On smatra da je sve urađeno mimo Zakona, i da nije raspisivan konkurs. Đogićeva diploma« Javna je tajna i čitavo Ljubinje zna da je momak falsifikovao diplomu. Prije izbora Zdravko Ćuzulan je ovdje u mojoj kući rekao da je poslao momka da kupi diplomu, a to je vjerovatno rekao ne znajući da sam ja završio tu školu. Čak sam čuo da se momak naljutio jer je morao da plaća i kupuje dvije diplome. Prvo je kupio jednu, pa mu je direktor « Elektrohercegovine » Miro Krstović rekao da ta ne valja pa su mu poslali drugu koja odgovara tom radnom mjestu. Strašno je šta se sve radi, ali izgleda da ovim stvarima niko ne može ništa da uradi, »ističe Đogić. Predsjednik opštinskog osdora SNSD-a Zdravko Ćuzulan prvo je zakazao sastanak, ali je kasnije odustao da govori za naš portal tvrdeći da je uvijek praksa da se kada se neko zaposli jedni ljute a drugi ne.

    Direktor « Elektrohercegovine » Miroslav Krstović tvrdi da je sve urađeno u skladu sa Zakonom. Miroslav Krstović« Ja ne znam da li je diploma prava ili lažna, ali je sve urađeno po Zakonu koji ne insistira da se raspiše konkurs. Ukazala se potreba za radnim mjestom, mi smo uputili dopis Birou za zapošljavanje, oni su nama poslali kandidate, i mi smo od njih odabrali jednu osobu i zaposlili je. Gospodin Đogić i nije bio na Birou i tek kasnije nam je poslao dokumenta. Nije istina da se u ovo preduzeće zapošljava po partiskoj liniji, a za radna mjesta sa višom i visokom školom uvijek se raspisuju javni konkursi na kojima svako može da učestvuje,” kaže u izjavi za internet portal TrebinjeDanas.com Miroslav Krstović i dodaje da će protiv Đogića uskoro biti preduzete i zakonske mjere zbog onemogućavanja službenih lica da rade svoj posao. “Mi smo ga neko vrijeme tolerisali i tražili od njega da skine diplomu. Kada bi došli da očitamo utrošenu električnu energiju radnici bi na kratko zavrnuli diplomu da vide brojilo, ali sada to nije moguće i ukoliko u najskorijem roku Đogić ne skine diplomu mi ćemo biti prinuđeni da preduzmemo zakonske mjere, isključimo mu struju, sat izmjestimo na stub o njegovom trošku i tek kada plati sve te troškove ponovo ga priključimo,”navodi Krstović. Đogić kaže da neće odustajati od istjerivanja pravde i tvrdi da će nastaviti i dalje da se bori da dokaže istinu. Trenutno živi od trgovine pićem, a nada se da će on ili njegova supruga uskoro naći posao koji bi donio sigurnost u njihov dom. Nebojša Vukanović