palpal

Đorđe Vučinić za Buku: dokazali smo da su Luka Petrović i čelnici Elektroprivrede RS neznalica

 

VUČINIĆ O STRUJI “Vjerovatno će izjednačiti one koji su do sada trošili do 500kWh i plaćali manje sa ostalim kupcima”

Skuplja struja, a tužbe će biti fakturisane građanima!

29. februar 2024, 11:59

main image

Poništavanjem Odluke o tarifnim stavovima za javno snadbijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, „Elektropriveda Republike Srpske“ biće u problemu, a potencijalne tužbe za pogrešno obračunat model, regulator će prefakturisati građanima, izjavio je danas Luka Petrović, direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“.

Komentarišući odluku Ustavnog suda, ali I Petrovićevu izjavu Đorđe Vučinić poslanik Liste „Za pravdu i red – Nebojša Vukanović“ za BUKU kaže da se obistinilo ono što je govorio prije više od godinu dana, a to je da je uvođenje ovakvog tarifnog sistema neustavno iz razloga suprotnosti ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Oni su, ističe Vučinić, zamislili da stanovnici troše manje električne energije, da štede, kako bi više imali za izvoz, a samim tim i veći profit za koji dobro znamo kako se i gdje troši poput skupocjenog vozila marke Tesla u iznosu od blizu 250.000KM, te čestih “usluga marketinga” u iznosima od više miliona maraka.

„Poznavajući Luku Petrovića i ljude oko njega kojima upravlja, što putem organa stranke, što preko elektro-energetskog sistema, pokušaće na drugi način da dođe do skuplje cijene električne energije, vjerovatno da izjednači one koji su do sada trošili do 500kWh i plaćali manje sa ostalim kupcima električne energije, te će, siguran sam kriviti nas koji smo oborili ovu neustavnu odluku za dizanje cijene električne energije. Ipak, kako je sam priznao, on je već kompaniji DWELT 12 miliona maraka u tenderu gdje je DWELT bio jedini ponuđač, a svi znamo šta znače takvi tenderi i kako cijene poslova mogu rasti u takvoj situacijiIstiče naš sagovornik dodajući da ako Petrović već želi da zaštiti socijalne kategorije, to je moguće putem kategorije energetski zaštićenog kupca iz Zakona o električnoj energiji iz 2020. godine, što je do sada bilo “mrtvo slovo na papiru”.

Energetski zaštićen kupac je, podsjeća, socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe. Taj status po ovom važećem zakonu treba da urede aktom nadležni organi jedinica lokalne samouprave. Time se, između ostalog, štite i  domaćinstva čijim članovima u slučaju obustave isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje.

„Na njima je da pokažu je li im stalo do naroda ili do profita, ali mislim da su dokazali nebrojeno puta da je ovo drugo njihova zvijezda vodilja“, zaključuje Vučinić za BUKU.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na jučerašnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

KOMENTARI