palpal

Đokiću namaknuta omča oko vrata!?

Sukobi iza kulisa u Socijalističkoj partiji Republike Srpske polako dostižu vrhunac, a sve je izvjesnija smjena i detronizacija Petra dr Đokića. Prerupisavanje je izvršeno, a veća grupa socijalista, okupljena oko predsjednika Izvršnog odbora SPRS Slobodana Protića, pokušava da namakne omču oko vrata predsjedniku stranke i smijeni ga sa svih funkcija. Nezadovoljstvo je kulminiralo jer je Đokić privatizovao stranku, iz dana u dan izlaze nove afere u javnost, rejting socijalista je ravan nuli, a svima u stranci je dosadila borba njegovih ljubavnica za funkcije i kadrovska politika koja se vodi preko kreveta.

Đokić od dolaska na čelo socijalista skida glavu svakom ko malo odskoči, jer se boji da će ga sposobniji ugroziti, i zato želi da bude vječiti „veliki“ predsjednik male partije. Sitna varalica koja krade impulse, za šta je već pravodnažno osuđen kaznom zatvora, ima falisifikovanu lažnu diplomu, i godinama se sa njom provlačio sve dok nije otkriven. Nakon afere i ponižavanja u Narodnoj skupštini Srpske, Đokić odlazi u Beograd kod Miće Jovanovića, koji mu izdaje lažnu diplomu iz 1991. godine, i to iz Londona (iako ta *firma* i pravno lice nije registrovana kao školska ustanova). Lažni of-šor profesor uplaćuje sebi bruto plate, krije radnu knjižicu, svom vozaču daje koncesije na gradnju hidrocentrala, sina postavlja za direktora Pošte, svoje „bliske“ saradnice raspoređuje i kadrira po institucijama, a o njegovim zloupotrebama i skandalima bi se mogla snimiti serija..

Čim neko u Partiji malo odskoči biva uklonjen, a primjera je mnogo, od  Živka Radišića, Dragutina Ilića, pokojnog Zdravka Krsmamovića, Saše Čudića, Milenka Savanovića.. To potvrđuje nevjerovatan podatak da u periodu od kako je Petar dr Đokić došao na čelo Partije nijedan poslanik niti ministar nije obnovio mandat!?

Sada se ponovo osjeća veoma ugrožen i ranjiv, posebno nakon demaskiranja u javnosti i Skupštini, a za eliminaciju su spremni oni kojih se najviše pribojava, Slobodan Protić iz Laktaša, Goran Selak iz Banjaluke, Srđan Todorović iz Doboja…

Osim u Partiji, Đokić ima još puno ozbiljnih protivnika koji žele da ga uklone. Na ruku mu nikako ne ide animozitet Aleksandra Vučića, jer je svojim potezima ubo prstom u oko u interese Srbije i Vučića oko HE Buk Bijela, vjetro parka Trusina, eneregetskog sektora… Vučić je nedavno na sastanku sa Viškovićem otvoreno tražio da Petar Đokić bude smijenjen i uklonjen iz Vlade! Višković je u maju pokušao da ga odstrani zbog brojnih afera i tegova koji sve vuku na dno, ali se povukao jer nije imao podršku šefa Milorada Dodika, i ne želi ponovo da se ponižava iako bi of-šor profesoru  vidio leđa.

Pravosudne institucije i policija Srbije, BiH i Srpske su završile istrage oko malverzacija sa Vukom Hamovićem i EFT u TE Stanari, te drugih  nezakonitih koncesija. Čašu žuči i nezadovoljstva prelelilo je Đokićevo potpisivanje Ugovora za vjetroelektranu Grebak bez saglasnosti Ministarstva za prostorno uređenje i Pravobranilaštva RS, i to sa Miralemom Čamparom, za koga postoje informacije da je bio pripadnik zloglasnog odreda EL Mudžahedin. Viškovićevo zalaganje da  Đokić ode iz Vlade dr Perica je nedavno prokomentarisao kako mu dispečer i šef voznog parka ne može ništa, pozivajući se na zaštitu Dodika, što je dodatno razljutilo tzv *premijera*.

Milorad Dodik ga je svo vrijeme štitio, ali stvari su otišle predalako, posebno nakon Vučićevog istupa te malverzacija za koje Dodik nije znao i nije uzeo svoj dio, pa je Petar dr Đokić na tankom ledu. Na jesen bi moglo doći do njegove smjene, a ukoliko pravna država bar malo zaživi i funkcioniše, a vlast odigra predstavu kako se bori protiv korupcije, Đokić bi brzo mogao da bude stalni gost kod svog partijskog druga Gorana Selaka. Materijala i dokaza ima za najmanje tri doživotne robije.

 

Nebojša Vukanović