palpal

Direktno.RS: Dodik i Ana Brnabić – ništa ne razumijem

Prenosim pisanje uticajnog portala iz Srbije Direktno.RS koji je poredio nastup Milorada Dodika i Ane Brnabić, koja je ranije izjavila „Ja kako da razumem kako da razumem“…

„Teško je tebi da nešto razumeš, pet puta si rekao da ništa ne razumeš. Pa, kako ćeš ti razumeti, niko od tebe ne očekuje da nešto razumeš. Svi očekuju ovde da ti ništa ne razumeš. I svi očekuju ovde da slušaju kako ti ništa ne razumeš. Dokle god bude trajala ova skupština i dok ti sediš ovde, ništa nećeš shvatiti niti razumeti, niti ćeš moći kome da objasniš da nešto razumeš. Ti si, naprosto, nerazuman“, bio je samo deo obraćanja člana Predsedništva BiH Milorada Dodika opozicionaru Nebojši Vukanoviću, kome je 47 puta za tri i po minuta rekao da „ne razume“.

Nebojša Vukanović, Foto: Printscreen/YouTube/N1 Nebojša Vukanović, Foto: Printscreen/YouTube/N1

Opozicioni političar u Republici Srpskoj Nebojša Vukanović juče je kritikovao Milorada Dodika u domu Narodne skupštine, istakavši da „Dodik pred Skupštinom glumi ‘srbendu’, a pre samo 10 dana je poklekao i pristao na budžet“. Dodao je i da pred svake izbore sebe predstavlja „srbendom“, i to samo, kako je rekao, da bi manipulisao narodom.

Vukanović je istakao da „ne razume“ potpisivanje pojedinih ugovora, posle čega je Dodik ubacio u „Ana Brnabić mod“ (koja je svojevremeno izjavila „Moram da razumem kako da razumem“), pa je pomenutu reč razumeti upotrebio čak 47 puta u samo nešto više od tri minuta.

To obraćanje Milorada Dodika opozicionom političaru Nebojši Vukanoviću, koje je izazvalo urnebesne reakcije u Republici Srpskoj, prenosimo u celosti i bez ikakvih redakcijskih ispravki.

„Teško je tebi da nešto razumeš, pet puta si rekao da ništa ne razumeš. Pa, kako ćeš ti razumeti, niko od tebe ne očekuje da nešto razumeš. Svi očekuju ovde da ti ništa ne razumeš. I svi očekuju ovde da slušaju kako ti ništa ne razumeš. I svi shvataju da ti stvarno ništa de razumeš. I svi su pomireni sa tim da ti nikad ništa nećeš razumeti. I svi su uveren da, dokle god bude trajala ova skupština i dok ti sediš ovde, ništa nećeš shvatiti niti razumeti, niti ćeš moći kome da objasniš da nešto razumeš. Ti si, naprosto, nerazuman.

„Dodik glumi ‘srbendu’, svanuće narodu kad siđe s vlasti“

Ovo je sitna, mala podvala negde skupljena na periferiji ne znam ni ja koje priče: „Ja ništa ne razumem ovde“. Pa, nisi se ni potrudio da nešto ovde razumeš. Ali, evo, sad kontam da on ne može ni da razume. Tako da u tom pogledu apsolutno shvatam da ovde ići na razumevanje nije tema koja je veoma važna, jer kako će čovek da razume kad ne može da razume. A šta da razume kad ništa ne razume? Kako da razume kad ne može da razume? Kako će razumeti kad ništa živo i ne zna, osim da galami i širi neki populizam.

On kaže pet puta da ništa ne razume, pa ne moraš nas uveravati, mi znamo da ti ništa ne razumeš. Mi znamo da si ti izopšten iz logike. I u tom pogledu ove podvale, tipa „Šta je ovo, ja ništa ne razumem“… Bespotrebno je pokušavati da on nešto razume. Gubljenje je vremena očekivati da on nešto razume. Gubljenje vremena i smislenog napora je da on nešto shvati. Zato, brate, ne moraš toliko galamiti i pričati da ti nešto ne razumeš. Ne razumeš ništa, stvarno ne razumeš. Ja ne očekujem da ćeš ti nekad nešto razumeti. Razumeti znači imati neku logiku, znači uvažavati neke argumente, uvažavati procedure. A, opet, ako nemate sposobnosti za to, onda vi ništa ne razumete, a vi uopšte nemate sposobnosti za to. Zato ništa i ne razumete. Pokušavam da te opravdam zašto ne razumeš. Ne razumeš ništa, eto ne razumeš ni moj napor da budem dobronameran prema tebi, da kažem da razumem da ne razumeš.

„Moram da razumem kako da razumem“: Ana Brnabić

Mislim, ovakve bombastične priče iznositi svakako je nešto što pripada samo vama i pokušaju da napravite neku pozu. I sada, kako ćeš ti otići među narod i objašnjavati da nešto razumeš kad ništa ne razumeš. Sam si rekao da ništa ne razumeš. „Ja ništa ovde ne razumem“, to je njegova rečenica. Stvarno interesantno to što čovek ništa ne razume i mi trošimo ovde vreme na njega. Javnost i Narodna skupština troši vreme na njegovo nerazumevanje. Dosad se radilo o nerazumnoj osobi, ali sada i o osobi koja ne može da razume, i to je mala granica, treba naći gde je tu mera“, rekao je Dodik.

Na kraju se postavlja samo pitanje da li je Nebojša Vukanović razumeo šta je Milorad Dodik želeo da mu poruči.