palpal

Detalji akcije SIPE i pretresi UIO BiH

Juče sam prvi objavio informaciju da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci, gdje su privremeno oduzimali, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, dokumentaciju u vezi sa postupanjem pojedinih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nakon što su kolege sa portala Capital podsjetile javnost na neke od bravura Jelene Majstorović i njenih crnokošuljaša, koji su u fokusu navedenih radnji, činjenicu da je ista u UIO BiH zaposlena kao prethodno osuđivano lice, te prezentovale neke detalje iz njenog imovinskog kartona na kojem bi joj pozavidjele mnoge popularne pevačice, sportisti ili lica iz kriminalnog miljea, istupila je UIO sa saopštenjem kako nije tačna informacija da se pretresaju prostorije i iznosi dokumentacija.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH kroz svoj dosadašnji rad je u potpunosti sarađivala sa svim agencijama za provođenje zakona u BiH i pravosudnim organima, što je slučaj i u konkretnom postupanju. Objavom i plasiranjem netačnih i neprovjerenih informacija potpuno se neopravdano mninimiziraju rezultati rada koje ova Uprava iz godine u godinu ostvaruje. Zato je potrebno sačekati da agencije za provođenje zakona okončaju započete aktivnosti, bez prejudiciranja i izvođenja preuranjenih zaključaka“, naveli su iz UIO zbog, kako ističu, netačnih objava da se u UIO pretresaju prostorije i iznosi dokumentacija.


Po mojim informacijama i fotografijama koje objavljujem, veća količina dokumentacije ipak jeste iznesena juče iz zgrade Regionalnog centra UIO Banja Luka, koja se nalazi u Ulici Mladena Stojanovića, i u kojoj je sjedište zloglasne Grupe za suzbijanje krijumčarenja kojom rukovodi Majstorovićka. Inspektori SIPA-e svoj posao su prekinuli juče u kasnim popodnevnim časovima i iz sjedišta Regionalnog centra iznijeli su više crnih torbi sa dokazima.

Istovremeno, druga grupa inspektora se nalazi u Sjedištu UIO, u Ulici Bana Lazarevića, gdje stoluje čestiti Džakula, a i oni nisu bili manje vrijedni. Oba tima rad su nastavila jutros, a kako saznajem, izuzimanje dokumentacije nije ni izbliza gotovo. Službenici u vezi sa čijim postupanjem se vrše predmetne aktivnosti, sumnjiče se da su zloupotrebljavali službeni položaj i ovlaštenja, te primali mito u više desetina slučajeva. Između ostalog, navedene radnje se dovode u vezu sa reketiranjem uvoznika tekstila, reketiranjem vlasnika autootpada, oduzimanjem zlatnog nakita u slučaju Husnije Kurtović, reketiranjem trgovaca polovnom tehnikom, trgovaca po pijacama, među kojima i onoj u Doboju, u predmetima System Ecologica, te mnogim drugim aferama.


Po mojim saznanjima, direktor Džakula se posebno uzrujao zbog današnje “posjete” kolega iz bratske agencije, te je novinarima pričao neke bajke o revanšizmu za oduzete cigarete i vremenu kao najboljem sudiji. Informacije da se po nalogu Suda i Tužilaštva izuzima dokumentacija iz UIO nazvao je trećerazrednim, smatrajući da se time minimiziraju rezultati rada Uprave na čijem je čelu.


Kad već spominje cigarete, valjalo bi da Džakula prezentuje javnosti koliko je prihoda njegova Uprava po osnovu akciza na duvan i duvanske proizvode prikupila, recimo od 2015.godine do danas. Neka prezentuje i objasni zašto je suluda politika akcizne koalicije čija je perjanica godinama dovela do ekspanzije crnog tržišta duvana, kako je iznos akciza povećavan, a iznos prihoda prikupljenih po istom osnovu u kontinuitetu smanjivan, a što je konačno i dovelo do propasti sve tri domaće fabrike duvana u BiH – banjalučke, mostarske, te nedavno i one sarajevske. Da li se pisanjem o njihovom “radu” zaista minimiziraju njihovi rezultati ili se njihovim “radom” minimiziraju šanse za normalno i pošteno poslovanje u zemlji?


Na kraju ne znam da li je Džakula više uznemiren zbog okolnosti da će pravosudne institucije preispitivati privilegije koje je godinama omogućavao dotičnoj Majstorovićki i njenim pulenima, činjenice da je neke od dojučerašnjih najbližih saradnika po njenom nagovoru pretvorio u neprijatelje i neugodne svjedoke, zbog okolnosti da mu je jaranica Gordana Tadić smjenjena sa mjesta Glavnog tužioca Tužilaštva BiH ili što mu je prijatelj i brat u Hristu Đuro Knežević ispunio uslove za penziju, iako se još uvijek otima.
Što bi zapjevala Konstrakta: “Bože zdravlja, Bože zdravlja…“, dok Džakula tiho pjevuši „inspektorka mora biti zdrava, bit zdrava.  “

 

Nebojša Vukanović