palpal

Definitivno smijenjena Gordana Tadić, glavni BiH tužilac

Danas je konačno završena pravosudna trakavica u kojoj su se vrhovni umovi našeg posrnulog krivosuđa bavili kažnjavanjem Gordane Tadić, do maloprije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, te istu, nakon višemjesečnog mrcvarenja, brojnih afera, pritisaka, potkivanja i drugih nedozvoljenih radnji koje su ovdje dio folklora, konačno razriješili dužnosti. Prema mojim saznanjima 6 članova VSTS-a je glasalo za smjenu, a 5 bilo protiv.


Nije to čak ni neka pobjeda, obzirom da navedena gospođa, uprkos brojnim zloupotrebama i teškim opstrukcijama pojedinih istraga, posebno onih koje se tiču visoke i političke korupcije, ipak ostaje na poziciji tužioca u Tužilaštvu BiH.
Protiv Gordane Tadić pokrenut je disciplinski postupak još početkom aprila, da bi prvostepena odluka, kojom je utvrđena njena odgovornost za nemar i nepažnju u vršenju službenih dužnosti, kao i propuštanje da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, bila donesena krajem jula. Ovom odlukom, na koju je postojala mogućnost žalbe, imenovana je razriješena sa pozicije glavnog tužioca, ali nije suspendovana do okončanja postupka, što je bila praksa u ranijim sličnim postupcima.


Drugostepena disciplinska komisija prošlog mjeseca je odbila je žalbu Tadićeve i potvrdila prvostepenu odluku.
Gordana Tadić je i na ovu odluku uložila žalbu, te je današnjom potvrdom VSTS-a konačno odlučeno u ovom slučajum i više ne postoji mogućnost preispitivanja odluke u okviru disciplinskog postupka. Od 15 članova VSTS-a, 2 su bila izuzeta od odlučivanja, a zanimljivo je da sjednici nije prisustvovala Duška Bogojević, advokat iz Banjaluke, koja je važila za člana naklonjenog Tadićki.


Za vršioca dužnosti glavnog tužioca vjerovatno će biti imenovan kako sam i ranije najavljivao, tužilac Ismet Šuškić. On je od decembra 2020. obavljao poslove zamjenika glavne državne tužiteljice, a prethodno je rukovodio Odjeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, ili Dijana Kajmaković.


Iako jedna lasta ne čini proljeće, utvrđivanje odovornosti za propuste u radu je svakako dobra vijest, a čekamo i nadamo se uskoro i drugim znakovima ozdravljenja pravosudnog sistema.