palpal

Debakl Šolca i Makrona zbog antiruske histerije, Sara Vagenkhat i druga iznenađenja

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je pretepio pravi potop na izborima za Evropski parlament, doživio je ogroman pad podrške naroda a duplo više glasova dobila je desničarka Mari Le Pen. Zbog toga je odlučio da raspusti francuski Parlament i za naredni mjesec zakaže vanredne izbore jer je izgubio legitimitet i podršku naroda.

Slično je prošao i njemački kancelar Olaf Šolc, koji je takođe doživio pad podrške glasača a pojavljuju se i nove snage. Najveće iznenađenje izbora je Sara Vagenhet, koja je početkom ove godine osnovala Pokret Sare Vagenhet – za razum i pravdu, koji se zalaže za mir i zaustavljanje rata u Ukrajini, da Njemačka prestane slati oružje Zelenskom, za veću socijalnu pravdu i da se normalizuju odnosa sa Rusijom.

Sarin Pokret, koji svojim političkim stavovima i načinom djelovanja ima dosta sličnosti sa Listom za pravdu i red, dobila je više od 6% glasova i postaje važan politički subjekt u SR Njemačkoj. Ono što donekle zabrinjava je podatak da je AFD i ekstremna desnica u Njemačkoj dobila čak 15% glasova, na istoku Njemačke čak 27%, ali je dobro što ova stranka smatra da treba prestati demoniziranje Putina i rat u Ukrajini.

 

Rat Evropske Unije i zapada sa Rusijom, koji se vodi preko Ukrajine i marionete Zelenskog, doveo je do potresa na političkoj sceni cijele Evrope, jačanja desnice, radikalizacije političkih prilika, a najveći ceh platio je predsjednik Francuske i njemački kancelar, koji su bili među najvećim jastrebovima antiruske histerije i politike.

Tek će biti velike bure sa predsjedničkim izborima u SAD krajem godine, da li će Tramp da se vrati na mjesto predsjednika ili će „duboka država“ da ga eliminiše. Sigurno je da će rasplet sukoba u Ukrajini i Gazi umnogome zavisiti prije svega od međunarodnih okolnosti i prilika, koje se brzo mijenjaju, a nadamo se da će rat i stradanje nedužnih što prije da prestane.

 

Nebojša Vukanović