palpal

Dani „D“ za PDP-a, kocka je bačena, Igor Crnadak ili Draško?

Naredni dani označavaju prekretnicu za Partiju demokratskog progresa, da li će u nastaviti u narednom periodu da djeluje kao opoziciona stranka, ukoliko pobijedi struja koju predvodi Igor Crnadak, ili će političkom korupcijom, mešetarenjem, ucjenama, prljavim novcima, funkcijama i podrškom režima pobijediti struja izdajnika i najvećeg od svih papaka Srpske, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske bacio je kocku i otvorio javno pitanje kuda će ići PDP, a to će se znati odlukom ko će biti kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke.

Ova i naredna sedmica su presudne, ne samo za PDP već za cijelu opoziciju i političku scenu Srpske. Nažalost mnogo su veće šanse da Stanivuković bude imao većinu na stranačkim tijelima i glasanju, jer je napravio klijentelističku mrežu, preko podanika kojima je dao funkcije i privilegije, ima mehanizme da ucjenjuje i kupuje ljude, te podršku režima i režimskih medija, što se najbolje može vidjeti na njegovim učestalim gostovanjima na RTRS-u i ATV-u, kao i prostoru koju dobijaju i njegovi podanici i saradnici poput od Drinića, Kresojevića do  odbornice i ličnog bibliografa, advokatice Smilje Babić Moravac….

Stanivuković je novi Stevandić, isti im je razvojni put od velikih kritičara do vjernih sluga Uzurpatora, a svoju izdaju pokušavaju sakriti lažnim pričama o jedinstvu, ugroženosti nacije, velikoj mudrosti… Velika je odgovornost na Branislavu Borenoviću, koji mora podržati Crnatka i presjeći gordijev čvor, jer svako odlaganje dodatno će urušiti PDP.

Ukoliko Draško bude dobio podršku i dobije kandidaturu stranke za gradonačelnika, a Igor Crnadak ostane u manjini, to će biti definitivan kraj PDP-a, koji će se vrlo brzo pretvoriti u novu satelitsku stranku SNSD-a i doživjeti debakl na lokalnim izborima i doživjeti sudbinu pokojnog NDP-a od kako je Čavić izdao narod i prodao stranku za funkciju direktora Elektrokrajine.

 

Ukoliko Crnadak dobije podršku vrha i većine stranke, to će dovesti do turbulencija, ali je jedini put ozdravljenja. U tom slučaju papak Stanivuković bi bio kandidat, ali Dodika i maske bi pale, vjerovatno bi pocijepao Klub PDP-a, preveo poslanike koje kontroliše, Mirnu Savić Banjac, Drinića i Tanju Vukomanovića na stranu vlasti, formirao neki svoj klub ili poslaničku grupu. Bio bi to svakako udarac za PDP, ali bi ostalo zdravo tkivo, a svako drugo rješenje biće u korist Dodiku, koji potpuno kontroliše ucijenjenog Stanivukovića od trenutka kada se pojavio sporni snimak u javnosti.

Nadam se da u PDP-u razumiju procese i gdje stranka ide. Zbog Stanivukovića, njegove bolesne ambicije, nekorektnog ponašanja, izigranih obećanja, spletki i zakulisnih radnji već je uzdrman PDP džijepanjem i odlaskom Jelene Trivić, za što je najviše odgovoran upravo Stanivuković, a Dodik ima plan da preko njega uništi drugu po veličini opozicionu stranku i stavi je pod svoju potpuni kontrolu.

Puno sreće Igoru Crnatku u teškoj borbi, u kojoj je nažalost poprilično usamljen, a o raspletu i uzrocima krize više detalja u video prilogu…

 

Nebojša Vukanović