palpal

Дан Светог Василија у Мркоњићи и Острогу

Данас је велики празник за све православне вјернике, Дан Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца, који се свечано обиљежава у свим храмовима служењем светих литургија. Његова светост патријарх српски Порфирије са митрополитом Јоаникијом, владикама и свештенством у присуству више хиљада вјерника у манастиру Острогу служио свету архијерејску литургију, а вечерас ће улицама Никшића, на славу заштитника града,  проћи традиционална литија вјерника.

 

У родном селу Светог Василија Острошког и Тврдошког, у недавно саграђеном Духовном центру и цркви која је саграђена на темељима светитељеве родне куће, владике Григорије и Максим са свештенством и монаштвом су служили свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број верника из цијеле Херцеговине. Велики број ученика из Требиња вечерас је пјешке пошао на поклоњење у Мркоњиће до Поповог поља.

Литија у Никшићу, коју ће предводити патријарх српски Порфирије и митрополит Јоаникије, полази испред Саборног храма Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца у Никшићу да почетком у 18 часова, а очекује се да ће у њој бити преко 10 000 православних вјерника из Црне Горе.

 

 

Небојша Вукановић