palpal

Dan Svetog Vasilija u Mrkonjići i Ostrogu

Danas je veliki praznik za sve pravoslavne vjernike, Dan Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca, koji se svečano obilježava u svim hramovima služenjem svetih liturgija. Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sa mitropolitom Joanikijom, vladikama i sveštenstvom u prisustvu više hiljada vjernika u manastiru Ostrogu služio svetu arhijerejsku liturgiju, a večeras će ulicama Nikšića, na slavu zaštitnika grada,  proći tradicionalna litija vjernika.

 

U rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, u nedavno sagrađenom Duhovnom centru i crkvi koja je sagrađena na temeljima svetiteljeve rodne kuće, vladike Grigorije i Maksim sa sveštenstvom i monaštvom su služili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj vernika iz cijele Hercegovine. Veliki broj učenika iz Trebinja večeras je pješke pošao na poklonjenje u Mrkonjiće do Popovog polja.

Litija u Nikšiću, koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije, polazi ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca u Nikšiću da početkom u 18 časova, a očekuje se da će u njoj biti preko 10 000 pravoslavnih vjernika iz Crne Gore.

 

 

Nebojša Vukanović