palpal

Da li je Dodik prenio poziv papi da posjeti Srbiju?

Gledajući šta radi Irinej, dovoljno  je samo reći da je bio jedan blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, i da nažalost vjerovatno još zadugo nećemo imati takvog duhovnika, podvižnika i moralnu gromadu na čelu naše Crkve. Nažalost nasljednik Irinej nije patrijarhu Pavlu ni do šljanaka, a svojim ponašanjem to svakodnevno pokazuje, često nanoseći veliku štetu ugledu Crkve.

Irinej se pretvorio u sinekuru i zaštitnika vlastodržaca, i čim im zagusti on priskače u pomoć, prije svega Dodiku i Vučiću. Tako je nedavno, ničim izazvan, neprimjereno kritikovao okupljanja i mirne proteste građana u Bedogradu, tokom obilježavanja početka NATO agresije na Srbiju u Nišu, da bi potom „blagoslovio“ odlazak Dodika na Veliki petak u Vatikan kod rimskog pape. Na taj način pokušao je da da alibi Dodiku, a sa druge strane po Dodiku je, po mojim saznanjima, poslata i poruka papi kako bi uskoro mogao dobiti zvaničan poziv da posjeti Srbiju.

Kao nekad kod Nikolića dok mu Vučić nije skinuo glavu, Irinej je juče služio na hacijendi u Laktašima, a dolazak na slavu Svetog Đorđa kod Dodika postao je tradicionalan. Indulgencija i otkup grijehova izgleda da je i dalje aktuelan, a Irinej je zaboravio kako je Dodiku nekada smrdio tamjan pa je napuštao sjednice, i nije ga pitao od kad su stare komunjare počele slaviti slavu!  Nakon slave patrijarh se susreo i sa Čavićevim kadrovikom i direktorom u Elektrokrajini Draganom Kremenovićem Pugerom, poznatim banjalučkim nasilnikom.

Nažalost i sam domaćin Dodik se ne trudi da malo zaštiti ugled patrijarha, pa ga dodatno kompromituje druženjem sa svojim prijateljima, koji imaju više djela od Iva Andrića.. Gledajući Irineja šta radi, kome služi i sa kim se druži, samo se sa sjetom prisjetim blaženopočivšeg patrijarha Pavla, jer njegovi naslednici nažalost nisu mnogo toga od njega preuzeli i naučili.

 

Nebojša Vukanović