palpal

Чувај главу Вукановићу – опасне поруке и пријетње владике Сергија

Иако сам прошао и нагледао се свега, на све сам навикао и скоро ништа ме не може изненадити, али ипак сам мало изненађен обраћањем и приступом владике бихаћко-петровачког Сергија на слави града, након свете литургије на Преображење Господње испред Саоборног храма у Требињу. Очито да је владика Сергије љут и нервозан због текстова које пишем, критикијем његове пријатеље политичаре које он хвали и даје им ордења, али и због критика на његов рачун које сам изнио у тексту „Пошто ордења владике Сергија“?

На тренутак сам био затечен кад ми је Сергије прошао и уз пријекоран поглед поручио да „чувам главу јер свашта пишем, а то је јако опасно“! Не бојим се никог осим Бога, навикао сам на пријетње и притиске, али овакав наступ, који нажалост више подсјећа на мафијашке поруке и пријетње а не на понашање неког хришћанина, да не кажем неког свештеника и владике, наноси велику штету угледу наше Српске православне цркве.

Проблем увијек полази од тога што се владике и свештеници баве политиком, иако то није ни морално нити по Уставу јер су Црква и држава раздвојене, и што поједине владике јавно хвале и даривају ордењем корумпиране политичаре за новац и услуге, што је недопустиво.

Сви вјерници би пред олтаром требали бити исти, а нека све владике размисле зашто рецимо бурним аплаузом свугдје дочекују митрополита Јоаникија, и да ли је разлог његове велике популарности у народу у чињеници да је пркосио властима и више дана провео у притвору због сукоба са режимом Мила Ђукановића и био на страни народа, истине и правде.

Опширније у видео прилогу.