palpal

Čuvaj glavu Vukanoviću – opasne poruke i prijetnje vladike Sergija

Iako sam prošao i nagledao se svega, na sve sam navikao i skoro ništa me ne može iznenaditi, ali ipak sam malo iznenađen obraćanjem i pristupom vladike bihaćko-petrovačkog Sergija na slavi grada, nakon svete liturgije na Preobraženje Gospodnje ispred Saobornog hrama u Trebinju. Očito da je vladika Sergije ljut i nervozan zbog tekstova koje pišem, kritikijem njegove prijatelje političare koje on hvali i daje im ordenja, ali i zbog kritika na njegov račun koje sam iznio u tekstu „Pošto ordenja vladike Sergija“?

Na trenutak sam bio zatečen kad mi je Sergije prošao i uz prijekoran pogled poručio da „čuvam glavu jer svašta pišem, a to je jako opasno“! Ne bojim se nikog osim Boga, navikao sam na prijetnje i pritiske, ali ovakav nastup, koji nažalost više podsjeća na mafijaške poruke i prijetnje a ne na ponašanje nekog hrišćanina, da ne kažem nekog sveštenika i vladike, nanosi veliku štetu ugledu naše Srpske pravoslavne crkve.

Problem uvijek polazi od toga što se vladike i sveštenici bave politikom, iako to nije ni moralno niti po Ustavu jer su Crkva i država razdvojene, i što pojedine vladike javno hvale i darivaju ordenjem korumpirane političare za novac i usluge, što je nedopustivo.

Svi vjernici bi pred oltarom trebali biti isti, a neka sve vladike razmisle zašto recimo burnim aplauzom svugdje dočekuju mitropolita Joanikija, i da li je razlog njegove velike popularnosti u narodu u činjenici da je prkosio vlastima i više dana proveo u pritvoru zbog sukoba sa režimom Mila Đukanovića i bio na strani naroda, istine i pravde.

Opširnije u video prilogu.