palpal

Ćukov prilog za napaćenu opoziciju

Ćukov prilog za napaćenu opoziciju

   Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk voli za sebe da kaže da je veliki humanitarac i dobrotvor, čovjek velikog srca, a čini nam se da je to pokazao i poslednjih dana. Piše: Nebojša Vukanović Znali smo da načelnik pomaže svoju rodbinu, kumove, prijatelje, tajkune, odbornike, partijske kolege, ponekad udijeli i nešto milostinje sirotinji, ali nismo znali da načelnik pomaže i svoje ljute neprijatelje iz trebinjske "opozicije".

   U sklopu raspodjele budžetskih sredstava namijenjenih Omladinskim nevladinim organizacijama načelnik je dodijelio 5 000 maraka i organizaciji velikog trebinjskog opozicionara, najstarijeg omladinca i nesuđenog penzionera Nikole Sekulovića. Da plodna i uspješna saradnja dva "ljuta" protivnika ne bi bila providna transakcija je obavljena preko NVO "Omladinska zadruga" koja fiktivno upravlja buregdžinicom, i koja je od opštine dobila 5 000 maraka za projekat "Škola mladih za razvoj plasteničke proizvodnje u Trebinju". Predstavnik ove NVO Dražen Živak potvrdio nam je da njegova organizacija formalno upravlja Sekulovićevim ugostiteljskim objektom, ali je ubrzano napustio opštinu ne želeći da nam odgovori na neka pitanja. Iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Trebinje dobili smo Predmet 08/320-30 iz kojeg se vidi da je Živak preko NVO "Omladinska zadruga" 11.04.2012. podnio Zahtjev za izdavanje Rješenja o uslovnosti prostora za objekat – gostionicu koji ima namjenu pripreme i usluživanja domaćih toplih i hladnih jela i pića, te dostavu jela po narudžbi. Opštinska administracija još uvijek nije odgovorila na zahtjev, pa se može zaključiti da je restoran, na koji je Nidžo jako ponosan, otvoren i radi bez potrebne dozvole i dokumentacije.

   Nidžina birtija omiljeno je sastajalište trebinjskih opozicionara, koji uz piće, mezu, pite i jagnjetinu ispod sača smišljaju planove kako da obore režim načelnika Ćuka na lokalnim izborima. Nidžo se već mjesecima hvali kako je jedan od ideologa trebinjske opozicije i širi preko društvene mreže "fejsbuk" fotografije na kojima se uz bogatu trpezu u njegovom restoranu mogu vidjeti "ljuti" opozicionari, od narodnih poslanika Slavka Vučurevića i Slavka Boljanovića, preko lidera PDP-a Mladena Ivanića do lokalnog lidera Čavićevih demokrata Slobodana Šarabe i nižerangiranih predstavnika SDS-a. Trebinje je već decenijama grad prepun paradoksa u kome ni najbolji poznavaoci lokalnih prilika ne mogu da predpostave ko i sa kim iza zavjesa ima kakve dilove, ko koga može da ucjeni i na koji način, i kako je moguće da načelnik opštine preko fiktivnih projekata pomaže svoje oštre kritičare? Zašto Ćuk izdvaja velike sume novca za svoje protivnike, i da li su sva dešavanja oko nas samo predstava za naivne i lakovjerne? Da li se to u Nidžovom restoranu proizvodi najbolja zeljanica u gradu, pa je zbog velike potražnje načelnik odlučio da donira podizanje plastenika kako bi novokomponovani ugostitelj sa svojim omladincima proizveo dovoljne količine spanaća i blitve?

    Pokušali smo od velikog opozicionara i ugostitelja dobiti odgovor kako to da opština pomaže njegovu fiktivnu Omladinsku organizaciju "Omladinska zadruga" koja upravlja restoranom (kao sjedište imaju istu adresu smještenu u njegovoj kući, Njegoševa BB) i o kakvom se to tajnom dogovoru sa mrskim načelnikom opštine radi. Umjesto da nam odgovori kako to da se tobožnji veliki borac protiv korupcije i izgradnju pravne države otvara ugostiteljski objekat i radi na crno, i ko ga sve finansira, nervozni Nidžo nam je poslao prijeteću poruku pomalo nepristojne sadržine: "Dođi da ti nahranim gladne oči! A možda ćeš malo i porasti. Jer poslije 7-og ćeš biti malo seosko govance kao što si bio prije nego što si zloupotrijebio profesiju. Slušaj ti mali drekavac i lažovčino, nemoj da me trpaš tamo gdje me nema. To si već nekoliko puta uradio do sada. Nemoj da ti se to više ponovi jer ću zaboraviti na sve obzire (a prije svega jer smo rod) i ostaće mi mi samo da te j…. zbog laži i konstrukcija koje bolesnice izmišljaš o meni. S tobom, kao smradom režimskim, od sada prekidam svaku komunikaciju. I ne uzimaj me više u usta bolje ti je!"

   Uprkos teškim optužbama koje je Nikola Sekulović u žutoj štampi iznosio na račun Dobroslava Ćuka i članova njegove porodice, načelnik izgleda ipak ne može da zaboravi podršku Pokreta za Trebinje i rušenju SDS-a i dolasku na vlast 2004. godine. Ne znamo da li se načelnik možda i boji nekih kompromitujućih dokumenata i podataka koje o njemu, kao nekadašnjem bliskom saradniku, ima Sekulović, pa zbog toga povremeno izađe u susret njegovim zahtjevima, ili je u pitanju neki dogovor za buduću saradnju. "Ja još nisam probao burek i pite kod Nikole Sekulovića, i niko iz Komisije za mlade nije mi rekao da je Omladinska zadruga bliska Sekuloviću i da je podnijela zahtjev za otvaranje ugostiteljskog objekta u njegovoj kući. Ja ne znam da li je ta buregdžinica na ovaj način podržana od strane opštine, ali ću provjeriti i ako treba izvršiti reviziju dodjele sredstava" kratko nam je odgovorio Ćuk.

   Ovo nije i jedina donacija opoziciji, jer je i Omladinska organizacija "BAT", kojom upravlja supruga odbornika Pokreta za Trebinje Miljana Vukovića, za projekat "Mapiranja izletničkih lokacija za mlade u Trebinju" dobila 9 000 maraka, a ostatak od 66 000 maraka uglavnom su rasparčali omladinci iz SNSD-a. Ne znamo kako će na sve ovo reagovati ostali trebinjski opozicionari, i da li će se i dalje sastajati u gostionici, ali je ovo jedan u nizu dokaza kakvi su makijavelisti, i koliko su beskrupulozni, principjelni i iskreni naši političari. Sigurno da ovo nije jedini tajni dil između vlasti i opozicije, i da tek sada možemo da predpostavimo zašto se već godinama u lokalnom parlamentu ne čuju kritike na račun vlasti, i zašto niko od odbornika ne glasa protiv prijedloga budžeta načelnika opštine. Vjerovatno da u budžetu ima dovoljno novaca za sve, ako se sredstva međusobno pravedno raspodjele.

   Boks 1: NVO Omladinska zadruga pozamašna sredstva od opštine dobija je u peridu od 2004. do 2008. godine, u peridu dok je Nikola Sekulović bio predsjednik opštine. Od Sekulovićevog silaska sa funkcije i razlaza sa Dobroslavom Ćukom Omladinska zadruga nije dobijala sredstva od 2008. do 2011. godine, da bi se ovih dana kroz plasteničku proizvodnju rasada ponovo na mala vrata pojavila na opštinskom grantu. Povezano