palpal

Čuda neviđena, djela ruku naših neimara

Putnici koji se odvaže da krenu krivudavim i opasnim putem od Foče prema Kalinoviku i Istočnom Sarajevu ugledaće na drumu mnoga čuda neviđena, kojima ne treba poseban komentar. Odmah po izlasku iz Vojkovića i Istočnog Sarajeva, na početku klisure rijeke Željeznice, dočekaće vas ogromna rupa u putu kroz koja vodi direktno u rijeku, jer je put potpuno propao a hrpa pijeska je jedino upozorenje zaštita.

Malo dalje na mostu će vas dočekali velika željezna tabla, koju su putari postavili da bi sakrili rupu na putu i njihovu veliku bruku. Željezna tabla mjesecima stoji kao smokvin list, da bi ublažio udar i spriječio da točak upadne u krater.

Najveće čudo neviđeno, koje je djelo ruku naših neimara iz Puteva Srpske, je vještačka brana koju su napravili rušeći tunel. Nevjerovatna je drskost i neodgovornost, da ne upotrijebim neki teži izraz, gurnuti u kanjon ogromnu količinu kamena i betona nakon rušenja tunela, koga je trebalo sanirati armaturnom oplatom a ne rušiti jer je stvoreno klizište, i tako napraviti malu branu u rijeci.

Sada je suša i suvi dio godine, pa je vodostaj Željeznice nizak, al kada dođe jesen i sezona kiša bojim se da će brana napraviti problem, izdići nivo rijeke, dodatno potkopati put, i napraviti haos.

Nadam se da će putari i nadležni na vrijeme reagovati i sanirati propuste, prije nego se napravi ogromna šteta i obustavi saobraćaj. Putevi Srpske napokon bi trebali odriješiti kesu kako bi se rekonstruisali i popravili krivudavi dotrajali putevi na istoku Srpske.

U nastavku pogledajte video priloge sa lica mjesta koji su prvi dan imali preko 100 000 pregleda, što je pokazatelj koliko su i gledaci šokirani prizorima ..

 

Nebojša Vukanović