palpal

Čubrilović najodgovorniji zbog prijekih sudova i novog Golog otoka

Bojazan da će režim iskoristiti kriznu situaciju i vanredno stanje za gušenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prije svega slobode govora, i obračun sa političkim protivnicima i neistomišljenicima nažalost su se pokazali tačnim. Danas je Željka Cvijanović potpisala dvije Uredbe, sa snagom zakona u vanrednom stanju, a koje se odnose na navodno izazivanje panike i nereda, i one će već za par dana, dan nakon objavljivanja Uredbi u Službenom glasniku, stupiti na snagu. Nisu slučajno stari udbaši na najvažnijim pozicijama, jasno je da neokomunisti  kopiraju svoje prethodnike, vraćaju nas u 1948. i novoformiranim prijekim sudovima po kratkom postupku pokušavaju ućutkati neposlušne. Srpska nema more, ali možda se na nekoj riječnoj adi osnuje nova ustanova, poput Golog otoka, za prevaspitavanje najistaknutijih i najgrlatijih političkih protivnika.

U režiranoj predstavi na današnjoj sjednici Politbiroa resorni ministri policije i pravde Dragan Lukač i Anton Kasipović, izvjestili su de jure predsjednicu Srpske Željku Cvijanović o detaljima prve dvije Uredbe koje je potpisala, a činu su, kao nekakvi kumovi i svjedoci, prisustvovali tzv „premijer“ i „predsjednik“ pokojne Narodne skupštine Republike Srpske Radovan Višković i Nedeljko Čubrilović, te Dušica Šolaja kao predsjednica Zakonodavnog odbora NSRS. Kao dobri i poslušni đaci oni su ispunili zadatak svog Šefa i Politbiroa  Partije, stvorili preduslove za obračun sa disidentima, političkim protivnicima, novinarima i medijima koji ionako rade u teškim uslovima. Nove Uredbe samo će dodatno pogoršati ionako teške uslove u kojima  rade pripadnici „sedme sile“, a najveća odgovornost svakako  je na predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, običnoj marioneti koja mora biti svjesna da će, kad-tad,  morati da položi račune narodu jer je omogućio tihi državni udar i zatvaranje parlamenta, prvi put od njegovog osnivanja 1992. godine.

Niko u Srpskoj ne širi paniku, već slobodni novinari i ljudi pišu i govore o suštinskim problemima i devijacijama u društvu, koji su doveli do ove teške situacije. Prosto je nevjerovatno da se ne postavlja pitanje ko je uništio Robne rezerve Republike Srpske, ko je odgovoran za ogromna dugovanja, neplaćene obaveze, kolaps sistema a da je najveći problem u ovom trenutku za državu neko ko piše mimo volje moćnika, i sutra će biti optužen da tobož širi paniku. Biće zanimljivo vidjeti koje će to sudije režim izabrati da odrade prljav posao u prijekim sudovima tokom vanrednog stanja, jer kad zlo prođe i kada se bude sprovodila istinska lustracija oni će biti prvi na spisku.

Čelnici režima moraju biti svjesni da je sloboda govora zagarantovana Ustavom i odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima. Evropa ćuti, jer i sama ima slične probleme, od Orbana do Janeza Janše, koji takođe pokušavaju iskoristiti krizu za gušenje sloboda i ljudskih prava, udar na slobodne medije i novinare, a drugar crne trojke Lajčak iskoristiće prvu priliku da amnestira svoje partnere.

I ovaj crni oblak koji se nadvio nad medijima i novinarima će proći, a iz svega trebamo izvući poruke, jer nikakva kriza i vanredne okolnosti ne smiju biti izgovor za gušenje slobode govora i obuzdavanje slobodnih medija, istraživačkog i kritičkog novinarstva.

 

Nebojša Vukanović