palpal

Crnogorci grade brzu cestu prema Nikšiću

Da Republika Srpska sve više zaostaje, posebno njen istočni dio, za regionom, a da ne govorim o Evropi i razvijenim zemljama, jasno se može vidjeti čim se pređe granica.  I dok se po Hercegovini saobraća kozjim stazama, u susednoj Crnoj Gori grade se brze ceste i autoputevi. Tako su u toku radovi na sanaciji magistralnog puta i izgradnji brze ceste od Vilusa do Trubjele, na putu od Trebinja do Nikšića.

    Ranije je izgređena treća traka od Nikšića do Trubjele, i od Vilusa do Ilijinog brda i graničnog prelaza sa BiH i Trebinjem, tako da će sa završetkom ove dionice kroz Crnu Goru biti brza cesta sve do Nikšića. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 2013. godine Prostorni plan i Odluku da se od Bijeljine do Trebinja do 2022. godine izraditi brza cesta, ali do sada nije urađen ni projekat niti bilo kakva aktivnost na realizaciji skupštinske odluke.

Hercegovina ostaje slijepo crijevo, saobraćajno izolovana od ostatka svijeta, i dok se situacija ne promijeni i ne izrade pristojni putevi, neće biti nikakvog privrednog napretka.

 

Nebojša Vukanović