palpal

Čistačice za primjer društvu

Otpuštene čistačice iz Doma zdravlja Doboj mogle bi postati primjer i uzor svim obespravljenim kako se može boriti za svoja prava. Neki komentarišu kako se nisu borile dok su imale posao, ali za razliku od mnogih koji se predaju bez otpora, one su ipak odlučile da se bore, koristeći i prednosti savremene tehnologije.

Jutros su se preko Skajpa Mara Filipović i Živana Jović uključile uživo u program i dale intervju za N1 televiziju, govorile o svom problemu, a ranije je i portal Buka pisao o suludoj odluci da u procesu „reformi“ Doma zdravlja u Doboju ostanu bez posla. Intervju koji sam prije nekoliko dana uradio sa otpuštenim radnicima pokrenuo je pravu lavinu, i valjda pritisak javnosti urazumi odgovorne da promijene suludu odluku i riješe problem koji su sami napravili.

Rukovodstvo DIRK-a i Doma zdravlja u Doboju pristalo je na razgovor, ali i dalje ćuti resorni ministar Alen Šeranić, iako je jasno da postoji i njegova odgovornost, kao i odgovornost gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića. O ovom problemu govoriće se i na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, ako se Čubrilović napokon ohrabri da zakaže redovnu sjednicu.

Primjer otpuštenih radnica Doma zdravlja u Doboju trebalo bi da slijede i drugi obespravljeni i poniženi koji su žrtve nakaradnog sistema, jer ćutanjem, linijom manjeg otpora i stalnim povlačenjem pred bahatim i oholim neće se ništa postići.

 

Nebojša Vukanović