palpal

Čestiti Muamer i Bošnjaci Višegrada kao primjer borbe protiv ekstrema

U vrijeme kada je gotovo sva pažnja javnosti zaokupljena krizom u Ukrajini i naglim poskupljenjem svih proizvoda, mnoge važne vijesti i informacije prolaze neopaženo i ispod radara. Svaki ekstremizam i radikalizam veoma je opasan za nestabilna društva i državu, u kakvoj živimo, i zato je jako važno kad se u korjenu sasječe, osudi i izoluje svaki ekstremizam, i to od pripadnika naroda iz koga dolaze.

Oduševio me je potez predsjednika Skupštine opštine Višegrad Muamera Sofovića i drugih Bošnjaka iz Višegrada i Podrinja, kao i lokalnih predstavnika lokalne Islamske zajednice, koji su se javno ogradili od dolaska vođe selafija i vehabija Sanjina Muse, osnivača radikalnog islamskog Pokreta vjera, narod, država…

Musa je došao u Višegrad sa svojim pristalicama sa izgovorom da tobože zaštiti i ohrabri Bošnjake zbog najavljenog skupa Ravnogorskog pokreta, iako je Policija Republike Srpske zabranila njihovo javno okupljanje.

Dolazak radikalnih vehabija i selafija uznemirio je Višegrađane, i Srbe i Bošnjake. Kao primjer kako treba osuditi svaki ekstremizam i radikalizam, lokakni Bošnjaci predvođeni predsednikom Skupštine opštine Muamerom Sofovićem, javno su se ogradili od Muse i njegovih vehabija, istakli da im nanose štetu i da nisu dobrodošli u Višegrad i Podrinje.

Na sličan način prošle godine trebinjski efendija Fazlagić ogradio se javno od izjava Ramiza Salkića, ekstremiste SDA koji je nakon posjete Trebinju i Osman-pašinoj džamiji pozvao na ukidanje Republike Srpske, što sam javno podržao i pohvalio jer su priče o ukidanju Republike Srpske jednako opasne i doprinose podizanju tenzija, kao i  Dodikove priče o odcjepljenju, što i jeste cilj Crne trojke i Osovine zla SDA-SNSD-HDZ.

Znam da nije svejedno Bošnjacima u Republici Srpskoj kada vide okupljanje pristalica Ravnogorskog pokreta, ljude s bradom i uniformama, kao što nije svejedno malobrojnim Srbima i Hrvatima, povratnicima u Cazinskoj krajini, kada vide i čuju vjerske pokliče na okupljanjima bivših pripadnika Petog korpusa.

Zato je jako važno da javnost, prije svega u Federaciji, izvještaja izbalansirano, predstane da podržava ekstremiste koji žele da prekrajaju Dejton, pruži podršku glasovima razuma, istinskog  pomirenja i suživota, jer se samo na taj način može izaći iz začaranog kruga, postati normalno društvo koje neće tumarati i preživljavati u stalnim tenzijama, strahu od rata i sukoba.

Pogledajte video prilog iz Višegrada iz Dnevnika BN televizije

 

Nebojša Vukanović