palpal

Ćeranić se i u Tabloidu hvalisao saradnjom sa CIA i BND

predrag-ceranic.jpg

Ćeranić se i u Tabloidu hvalisao saradnjom sa CIA i BND

Tokom kratkog mandata provedenog na čelu Operacija Obavještajno-bezbjednosne službe Republike Srpske, koja je preimenovana i „reformisana“ iz stare Državne bezbjednosti RS po diktatu obavještajaca zapadnih zemljalja nakon što je došlo do raskola i puča koji su predvodili Biljana Plavšić i Milorad Dodik početkom 1998. Predrag Ćeranić je blisko sarađivao sa američkom i njemačkom centralnom obavještajnom agencijom, CIA-a i BND, o čemu detaljno govori i u intervjuu koji je dao listu Tabloid. Dijelove iz ovog intervjua vezane za saradnju Ćeranića sa stranim službama, tokom kratkog mandata provedenog na čelu Operacija SDB-a prenosimo u cjelosti.

– U martu 2001. godine u svojstvu zamenika direktora, predvodio sam delegaciju Obaveštajno-bezbednosne službe Republike Srpske u Sjedinjenim Državama. Otišli smo na poziv vlade SAD i u Lengliju (sedište CIA) imali niz sastanaka. Tema jednog od njih bilo je prisustvo islamskih terorista u BiH. Po tom pitanju imali smo identične stavove kao i naši domaćini – islamski teroristi BiH se koriste kao tranzit. Utočište, skrovište do naredne akcije. Mislim da je situacija ostala nepromenjena do danas.
Kako su Vas primili američki obaveštajci?
– U Lengliju smo razgovarali o vidovima saradnje koji bi bili u obostranom interesu. Ta poseta, a bili smo prvi iz Republike Srpske koji su tamo došli, bila je rezultat tada kvalitetnih odnosa između naše i američke službe. To smo dugo i pažljivo gradili s ciljem da nas oni prihvate kao partnere u jednoj regiji za njih veoma bitnoj. Prvo smo imali više sastanaka u BiH, pa i zajedničkih akcija protiv obaveštajne službe jedne islamske zemlje (Saudijska Arabija), za koju su oni cenili da je pokrovitelj nekim terorističkim grupama u BiH, u smislu pružanja logistike.
Kako se prema Amerikancima odnosila bošnjačka obaveštajna služba AID?
– Bošnjačka obaveštajna služba AID tada nije htela da sarađuje s Lenglijem na tom polju, čak im je direktor AID-a rekao da je ta država (Saudijska Arabija) veliki prijatelj BiH kao i Sjedinjenih Država.
Kakve ste korake preuzeli nakon stava AID?
– Takav odnos stvorio je prostor za nas. Usledilo je nekoliko kurseva održanih u Banjaluci na kojima su naši ljudi obučavani od američkih instruktora. Niko nije spominjao mogućnost spajanja srpske obaveštajne službe s bošnjačkom i hrvatskom u jednu. Amerikanci su mislili da to ne bi bilo dobro rešenje u BiH. Doživljavali su nas kao partnere.
U to vreme šef CIA bio je Džordž Tenet?
– Da. Imali smo dobar odnos s njim. U Lengliju smo mu poklonili ikonu svetog Đorđa rađenu u drvetu. Na njega je to ostavilo poseban utisak, pošto je poreklom Grk.
Sarađivali ste i s nemačkom obaveštajnom službom BND?
– Identičan odnos prema nama imala je i u nemačka obaveštajna služba, s kojom smo imali prisnu saradnju, čak je predsednik BND-a dolazio kod nas u Banjaluku. Islamski terorizam bio je osnovna tema naših višečasovnih razgovora. Ono što bih izdvojio kao kuriozitet je da je krsna slava Obaveštajne službe Republike Srpske – Sveti velikomučenik Georgije, ujedno i zaštitni znak