palpal

Čemu napadi na bratstvo manastira Zavala?

Danas sam bio u manastiru Zavala, centru pravoslavne duhovnosti ne samo Trebinja i Popovog polja već cijele istočne Hercegovine, koji je posle pisanja štampe i kazni vjernicima koji su u nedelju prisustvovali svetoj liturgiji, zatvoren za posjete do daljnjeg.

Teško je nekom ko ne poznaje prilike u ovom kraju objasniti kakav ugled u narodu i zajednici ima iguman Vasilije i bratstvo ovog pravoslavnog manastira, kakav je njihov uticaj na povratnike u opštini Ravno.

Prije 20 godina iguman Vaso je došao u Zavalu i počeo obnovu u ratu porušenog manastira, a tek posle obnove manastira počele su prve popravke kuća i povratak u ratu prognanih Srba na svoja spaljena ognjišta na obodu Popovog polja i Bobane. Sama činjenica da je policija napisala kazne za 120 vjernika, koji su u nedelju došli u manastir na liturgiju, dovoljno govori, jer cijelo Popovo polje danas nema toliko stanovnika.

Poslednjih dana u javnosti se puno  piše o bratstvu manastira Zavala, koje je tobože kršilo zakon i uredbe, pa je policija napisala kazne.

Čudna je revnost policije Hercegovačko-neretvanskog kantona, i velika briga čelnika opštine Ravno za pravoslavne vjernike iz Trebinja, i veliko im hvala na tome,  što brinu za zdravlje nas Trebinjaca. Većina stanovnika male opštine Ravno, ili bar onih koji imaju ovdje ličnu kartu i prebivalište, živi i radi u Dubrovniku i Trebinju, pa je čudna odluka opštinskih vlasti da zabrane kretanje osobama koje nemaju prebivalište u Ravnom!

Ovo je vrlo osjetljiva tema, i ne želim na bilo koji način raspirujem bilo kakve strasti, ali siguran sam da manastir Zavala nije bio jedini vjerski objekat u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u kome je vršena vjerska služba i okupio se veći broj vjernika.

Takođe je čudno da je vijest u medijima, po mojim saznanjima, prvi objavio mostarski Top portal, koji prati aktivnosti srpskih povratnika u dolini Neretve, a nakon toga su mnogi pisali o bratstvu manastira Zavala, kao da se radi o nekakvim velikim prestupnicima, koji su zgriješili jer su služili svetu liturgiju i nisu zaključali manastirske kapije.

Značaj i ugled manastira Zavala i njegovog bratstva, predvođenih igumanom Vasilijem, o kome niko ne može reći niti jednu ružnu riječ, su ogromni i zato bi svi trebali biti jako oprezni, jer niko nikom ne može zabraniti slobodu i pravo na ispovjedanje vjere, koja je ustavom zagarantovana. Jeste trenutno kriza sa korona virusom, koja će nadam se ubrzo proći i siguran sam da vlast namjerno širi veliki strah i paniku u narodu, uredbe vlasti, ma koliko ponekad izgledale sulude, trebaju se poštovati,  ali po mom mišljenju nije korektno napadati i javno linčovati nekog monaha i sveštenika jer je služio liturgiju.

Nek policajci HNK prvo kazne one koji su „straga“ unijeli koronu u mostarsku bolnicu, izbjegavajući izolaciju, korumpirane političare koji su doveli do haosa i kolapsa sistema, a lako će se na krsju izboriti sa skromnim podvižnicima i monasima, ako su u neznanju, jer sigurno ne prate vijesti kao većina građana, bili u  nekom manjem prestupu.

 

Nebojša Vukanović