palpal

Čađovi pilićari treniraju strogoću

hapsenje.jpg

Čađovi pilićari treniraju strogoću

   Da je država odlučna da se suprostavi organizovanom kriminalu govori i poslednja akcija „Valter“ u kojoj su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili osam osoba koje su osumnjičene za nelegalnu trgovinu akciznom robom. Policija je zaplijenila čak osam paketa cigareta, a i sam ministra Čađo našao je za shodno da se pred novinarima pohvali velikim rezultatom i uspjehom. Da li Čađo i družina toliko podcjenjuju našu inteligenciju, i smatraju da ćemo pomisliti da se država tobože bori sa organizovanim kriminalom tako što hapsi sitne prestupnike dok mafijaši na vlasti nekažnjeno od naroda bezočno otimaju desetine miliona maraka pod okriljem državnih institucija.

    Načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Dragan Nosović nezadovoljan mojim radom i pisanjem odmah po ustoličenju naredio je svojim službenicima da me bojkotuju i ne pozivaju na press konfeerncije, tako da nisam bio u prilici da vidim privođenje članova organizovane kriminalne grupe koja je uništila privredu Republike Srpske švercujući osam paketa cigareta. Kao i njegov mentor Goran Zubac, koji je organizovao vandredne konferencije za novinare nakon što bi pronašao kantu sa nekoliko kilograma ljepka za parket tvrdeći da se da se radi o rekordnoj zaplijeni heroina, i novi načelnik Nosović nastavio je tradiciju okupljanja novinara kako bi pobjedonosno predstavio velike uspjehe u borbi protiv organizovanog kriminala.

   Čađo i Nosović su nakon dužih priprema i „sprovedenih operativnih mjera“ uhapsili osmočlanu opasnu kiminalnu grupu koja je ilegalno trgovala sa čak osam paketa jeftinih cigareta „valter volf“ i tako nanijela neprocjenjivu štetu budžetu Republike Srpske. Osam paketa i nije neka brojka, pa je Nosović na konferenciji istakao da je zaplijenjeno 4 000 paklica cigareta? Mogao je načelnik reći da je pronađeno 80 000 cigareta, ili potencijalnih nekoliko stotina hiljada povučenih dimova i tako ostaviti još veći utisak na gledaoce i javnost. Da nije tužno bilo bi žalosno, jer umjesto da policija, tužilaštvo i istražni organi preispitaju poslovanje Agrokopa, Neimarstva, HET-a, vladinih agencija, zloupotrebe i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, oni pilićare i privode sitne prestupnike iz Bileće i Berkovića kako bi opravdali svoje postojanje.

   Neće sitni prestupnici i šverceri, koji prenose cigarete da bi zaradili neki dinar i prehranili porodicu, uništiti našu državu već tajkuni, ministri, direktori i ostali moćnici koji otimaju milione i urušavaju sve pred sobom. Zmija se ubija udarcem u glavu, ali je svima jasno da Vi to ne smijete ni da pokušate iz svima nama poznatih razloga. Pohapstite direktore, tajkune, ministre, državne službenike i istražite bar jednu veliku aferu i pravi kriminal, pa će nestati i sitnih prestupnika i švercera sa ulica.

  Umjesto što se hvalite glupostima, dragi moj ministre Čađo, bilo bi Vam pametnije da ne bježite od novinara i da mi napokon odgovorite zašto ste namjestili konkurs i kršeći Pravilnik mimo zakona zaposlili policajce u MUP. I Vi dragi načelniče Nosoviću trebali bi javnosti da kažete kako su svi suspendovani policajci optuženi za nesavjestan rad u službi vraćeni na posao, i zašto ste protiv bivšeg komandira Saobraćajne policije Željka Radovanovića 14 mjeseci držali Krivičnu prijavu u svojoj ladici, čekali da ona zastari i da se on uprkos teškim djelima vrati na posao?

   Da li je moguće da su političari i njihovi pijuni toliko osioni i bahati da vrijeđaju i podcjenjuju našu inteligenciju i moć rasuđivanja. Da li stvarno misle da ćemo nasjesti na njihove pretparačke priče i pomisliti da ovdje država postoji i funkcioniše ako oni pred kamerama ponize anonimne sitne prestupnike? Nadam se da oni griješe u procjenama, i da većina sugrađana neće nasjesti na njihove jeftine trikove. Pravda je spora, ali dostižna!

                                                                                                                                                      Nebojša Vukanović