palpal

BRUKA – veliki skandal zasjenio Nevesinjsku olimpijadu

Prije dva dana završena je 147. Nevesinjska olimpijada, manifestacija koja se tradicionalno održava na Bratačkom lugu i okuplja na hiljade učesnika i gostiju, a po kojoj je Nevesinje poznato u regionu i šire. Ova tradicionalna kulturno sportska manifestacija prije nekoliko godina uvrštena je na privremenu UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine a očekuje se da krajem ove godine bude nominovana i upisana na reprezentativnu UNESKO listu kao primjer dobre prakse, jer se radi o jedinstvenom elementu kulturnog nasljeđa za koji postoji tradicija prenošenja sa koljena na koljeno.

Ono u šta su Nevesinjci uložili trud mnogih generacija kako bi uspjeli da sačuvaju igre u izvornom obliku, kao dio autentičnog življenja naroda na ovom prostoru, na šta svakako mogu da budu ponosni, lokalni politički ignoranti uspijevaju da unište u rekordno kratkom vremenu, vjerovatno samo iz neznanja, ne shvatajući ni značaj ni vrijednost ovog događaja.

Umjesto da u organizacionom smislu bude unaprijeđena i podignuta na viši nivo, ovogodišnja Nevesinjska olimpijada ostala je u sjeni incidenta koji se dogodio upravo za vrijeme održavanja konjskih trka koje su kruna i centralni događaj cijele manifestacije. Naime, trka arapskih konja, za koju je ove godine bilo prijavljeno 8 grla, nije ni održana jer je većina odustala smatrajući da grlo koje je navodno u zajedničkom vlasništu nevesinjskog odgajivača Teletine i lokalnog političara Milutina Samardžića, visokog funkcionera SNSD-a, bivšeg zamjenika načelnika Nevesinja a sad načelnika Odjeljenja za privredu, najavljeno kao favorit u ovoj kategoriji, a zapravo ne pripada rasi konja predviđenih za ovu trku.

Iako su vlasnici imali dokumentaciju koja potvrđuje da grlo pripada arapskim konjima, gosti, koji su svoje konje dovezli čak sa Žabljaka, tvrdili su da se radi o punokrvom konju te da poznaju njegovo porijeklo i pedigre kao i prethodnog vlasnika od kojeg je konj kupljen.

U spor oko dokazivanja pedigrea uključili su se, mada bi bolje bilo da nisu jer su dolili ulje na vatru, i poslanik koji je poznat po izjavi da i sam “ima određeni pedigre“, te je stoga valjda stručan za procjenu istog, kao i načelnik Nevenjinja Milenko Avdalović, koji je poznat po tome što sve goste koji dođu u Nevesinje isprati riječima koje liče na frazu “ajmo leć’, možda bi gosti išli “, ps se gosti više nikad i ne vrate, kao što je bio slučaj sa glumcima Vojinom Ćetkovićem i Dejanom Lutkićem.

Organizatori su nakon uvida u dokumentaciju naložili početak trke ali se na startnoj poziciji nisu pojavila najmanje tri konja, kako nalažu propozicije takmičenja, te trka na kraju nije ni održana, zbog bojkota vlasnika konja koji su došli iz Crne Gore i drugih krajeva na Nevesinjsku olimpijadu, što je veliki skandal koji je nepotrebno zasjenio veliku manifestaciju i događaj.

Nevesinjci pamte da su se slični incidenti na olimpijadi znali događati i ranije, čak je bilo i situacija da učesnici završe u pritvoru, ali su se trke održavale po svaku cijenu i nije zapamćeno da su na ovakav način prekinute. U Organizacionom odboru Nevesinjske olimpijade su nekad sjedili po gostoprimstvu poznati mudri nevesinjski domaćini koji ne bi dozvolili da gosti odu nezadovoljni sve i da nisu u pravu, jer treba uzeti u obzir i novac i vrijeme koje su potrošili da dođu, te da njihovi konji izmoreni od puta nisu u ravnopravnom položaju sa domaćim, a ni nagrada od par hiljada maraka nije ono zbog čega oni dolaze niti je vrijedna ovakvog skandala.

Nadajmo se da će Nevesinjci ubuduće pažljivije birati ko ih predstavlja i da neće dozvoliti da netaktični i svojim funkcijama nedorasli bahati  političari šalju o njima ovako iskrivljenu sliku i učesnike ispraćaju porukama “ Svakog gosta tri olimpijade dosta“. Nadajmo se i da se ovogodišnji skandal neće negativno odraziti na ovu manifestaciju koja nikada nije bila trka za novcem nego smotra viteštva i tradicije,  te da će se Nevesinjska olimpijada dići na nivo kakav joj i dolikuje.

 

Nebojša Vukanović