palpal

BRUKA marionete Milojka Spaića – nova Vlada Crne Gore sastavljena u njemačkoj i američkoj ambasadi

Da su balkanske državice nastale raspadom Jugoslavije samo provizorijumi i kolonije koje kontrolišu stranci i ambasade, pokazuje izbor nove Vlade Crne Gore mandatara i budućeg premijera Milojka Spaića.

Mjesecima nakon izbora traju turbulencije i previranja ko će biti stranke koje će činiti skupštinsku većinu, a da je ključna uloga stranaca pokazuje pismo Spaiću koje je uputio njemački ambasador u Podgorici Peter Felten.

 

U  pismu koje je upućeno prije 15 dana šalje se poruka kako Savezna Republika Njemačka očekuje da u novoj Vladi ne budu stranke koje nisu imale stavove i poglede o NATO-u i Evropskoj Uniji kao Njemačka, ili u prevodu da se ne treba praviti vnovu Vladu sa koalicijom Za budućnost Crne Gore i Demokratskim frontom, kao nosiocem koalicije.

 

Iako se njemački ambasador u Podgorici pokušao oprati i tvrditi da dokument nije originalan, iako je na njemu njegov potpis, pečat i mnjmorandum Ambasade Savezne Republike Njemačke, vrijeme ga je najbolje demantovalo, jer je Spaić poslušao instrukcije zapada.

Prije Fetela sličnu izjavu i poruku Milojku Spaiću i Pokretu Evropa dad poslala je i američka ambasadorka u Crnoj Gori Judi Rising Rajnke, takođe ističući kako smatra da Demokratski front i koalicija Za budućnost Crne Gore ne treba imati ministara u Vladi.

Tužno je na što je spala Crna Gora i druge zemlje regiona, i tužno je gledati kako vlasti, premijeri, predsjednici i ministri, ne slušaju narod i ne podnose njemu račune, već strancima i svojim mentorima, koji su im pred izbore dali malo para i podrške, a sad moraju da ih slušaju.

Spaić je predložio novu većinu bez DF-a i stranaka koje predstavljaju srpski narod, a Vladu bi trebao da formira sa strankama koje su bile u koaliciji sa Milom Đukanovićem, što predstavlja izdaju građana. Naravno da sam podržavao Milatovića i Spaića, da se sruši Milov režim, ali ovakvo ponašanje i pretvaranje u figure i mariinete stranih ambasada je za svaku osudu. Nadam se da će se napokon na Balkanu iznjedriti političke strukture koje neće biti taoci i mariinete zapada već će se oslanjati isključivo na narod, da će raditi na ekonomskom oporavku, zaistavljaju iseljavanja naroda i privatizacije nacionalnih resursa, normalizacije odnosa i pomirenju, koje će region napraviti trajno stabilnim, a da će marionete biti prezrene od naroda i završiti na smetnjištu istorije, gdje im je i mjesto.

 

Nebojša Vukanović