palpal

Bruka i skandal: Škobo na čelu Sekretarijata za zakonodavstvo!?

Politička trgovina i politička pijaca na kojoj SNSD od izbora do izbora opstaje na vlasti kupujući „papke“, po svemu sudeći će ih na kraju i koštati opstanka na vlasti. Da je to tako, potvrđuje najsvježiji primjer političkog „papkarenja“ u Srpskoj, Darko Banjac i njegova kofer stranka, koji su od statusa svježih papaka vrlo brzo došli u poziciju da ucjenjuju Dodika i Viškovića.

Vrh SNSD i ostale satelit stranke u koaliciji moraće tako da „progutaju žabu“ koja se zove Branislav Škobo na poziciji direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo na insistiranje Banjca i zbog „mira u kući“. Na mjesto direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo se po pravilu postavljao diplomirani pravnik sa pravosudnim ispitom i dugogodišnjim iskustvom u struci. Banjčev „džoker“ Škobo, bivši generalni sekretar NDS-a, je 10 godina studirao političke nauke na privatnom fakultetu i trenutno je prekvalifikovani pravnik.

Postavljanje Škobe na funkciju odakle treba da prati usklađenost propisa i daje smjernice na sejdnicama Vlade Republike Srpske nije samo degradiranje institucija, nego i žestok udarac SNSD-u koji će morati da otrpe pokorno i mirno, a to je takođe i samo jedan u nizu sličnih poteza koji bi ih na kraju mogao koštati vlasti.

Iz izvora bliskih Vladi RS, saznajemo da je Banjac sa svojim ljudima nedavno održao sastanak sa Dodikom i Viškovićem gdje je tražio 10 kadrovskih mjesta za svoju partiju kako bi bio u stanju da predje cenzus na predstojećim izborima.

U prelazak cenzusa ne vjeruje ni sam Banjac, kao ni većina onih koji su prisustvovali sastanku, tako da će najizvjesnija varijanta biti da će i Banjac i Dragan Čavić dobiti po mjesto na izbornim listama SNSD, a to će opet dodatno „obradovati“ i funkcionere SNSD koji će ostati bez mjesta na listama, kao i koalicione partnere koji su vidno umorni i razočarani politikom „šefa“ prema preletačima, prema kojima je mnogo šire ruke nego prema dugogodišnjim „partnerima“.

 

      Nebojša Vukanović