palpal

BRAĆA i Čović kao predstraža čisti teren za Bakira u Beogradu

Rejting Crne trojke nikada nije bio na nižim granama, pa su braća i stari saveznici krenuli u novu veliku dogovorenu akciju međusobnog spašavanja i podizanja rejtinga. Po starom običaju, Dodik je prvi zakuvao i bacio političke dimne bombe najave otcjepljenja, podigao tenzije i skrenuo pažnju javnosti sa suštinskih životnih problema, a onda su Bakir i Čović odigrali povratne pasove.

Danas je, nimalo slučajno, prvi od Hrvata Dragan Čović skoknuo do Beograda, i čudno je da Vučić nađe vremena i razgovora u više navrata sa Čovićem i Bakirom u Beogradu, o Dodiku da ne govorim, a da za 9 godina vlasti SNS-a nije našao vremena da pozove predstavnike opozicije iz Republike Srpske i na otvorenom sastanku, upozna se sa stvarnom situacijom u Republici Srpskoj i čuje šta je njegov prijatelj uradio od naroda i Srpske.

Čović je u Beogradu kao predstraža, prokrčio put pobratimu Bakiru da može lakše doći do Beograda i Vučića, kako je nedavno najavio, da ga sarajevski mediji ne bi napali kako je trgovao sa BiH u Beogradu. Istovremeno Dodik leti na redovne instrukcije u Zagreb, gdje je kao svoj na svome, kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi trebalo da posreduje u novom dilu sa zapadom.

Prethodno se njegov ambasador Vranješ sastao sa Palmerom, i očito je da bi mogla pasti nova nagodba i da će SAD i zapadne zemlje, koje su dovele i održavaju Dodika na vlasti, nastaviti da ga podržavaju i tolerišu ludačke poteze, dajući mu nove zadatke. Treba se samo zapitati kakve bi bile reakcije i kako bi se ponašali stranci i zapadni ambasadori da neko drugi, ko nije njihov vjerni igrač i pudlica, najavi radikalne poteze, ukidanje Oružanih snaga BiH, UIO BiH, da li bi ga ovako prećutno podržavali, tolerisali opasne avanture i šizogene poteze.

 

Očito da se cijeli region, od Beograda i Zagreba, uključio u akciju spašavanja Crne trojke, ne obazirući se na patnje naroda, koji više ne može da trpi njihovo nasilje, pljačke, ludilo, razaranje… Ostaje da vidimo da li ćemo naredne sedmice i početkom novembra, kako su to najavile vlasti, u Narodnoj skupštini Republike Srpske razgovarati o novim zakonima, ukinuti Oružane snage, UIO, Sud i Tužilaštvo BiH, ponovo formirati carine i Vojsku Republike Srpske, ili će velika kukavica i Maršal izdaje po starom običaju ponovo da se povuče!?

Uvijek smo ispred njega tri koraka i poteza, sve planove i dogovore smo na vrijeme demaskirali i najavili poteze, i šta god da uradi biće u klopci. Nije se lako boriti u neravnopravnoj borbi bez ijednog saveznika, jer je većina uz zlo i nesreću, ali istina i pravda uvijek na kraju pobijede zlo, i ne treba sumnjati u krajnji ishod neravnopravne ali časne borbe jer narod zaslužuje istinsku slobodu i pravdu.

 

Nebojša Vukanović