palpal

Borcima prijete zbog organizacije protesta

Sutra u simboličnih 5 do 12, na Trgu i platou ispred Doma kulture u gradskom parku u Trebinju, biće održan protest demobilisanih boraca koji su nezadovoljni položajem u društvu i maćehinskim odnosom vlasti koja nije ispunila obećanje i koja je borce stavila na margine društva. Organizator protesta je Boračka organizacija grada Trebinja, ali se očekuje dolazak i podrška demobilisanih boraca iz ostalih dijelova Hercegovine i istoka Republike Srpske.

Luka Petrović i njegov kum-gradonačelnik Mirko dr Ćurić boje se boraca, naroda, protesta i svakog javnog iskazivanja nezadovoljstva, pa su krenuli sa pritiscima, ucjenama i telefonskim pozivima kako bi borce primorali da ne izađu na ulicu. Ne samo da direktori javnih preduzeća i ustanova preko svojih podređenih ulizica vrše pritisak na zaposlene, već Miko i Luka lično pozivaju demobilisane borce, posebno pristalice i članove SNSD-a, kako bi ih upozorili da ne dođu na protest ili će snositi posledice.

Pritnje i ucjene demobilisanih boraca su sramne i nedopustive, posebno ako dolaze ok korumpiranih i bahatih političara koji su se besramno obogatili, pljačkajuči državu koja je skupo plaćena krvlju i žrtvom boraca. Nadam se da borci neće pokleknuti pod pritiskom, posebno ne onih koji su u ratu dezertirali i ostavili ih na cjedilu, a većina na vlasti je iz upravo iz kategorije dezertera, da će se u njima probuditi prkos i da će doći na protest.

Nezadovoljstva boraca u Trebinju izazvala je najava da će tzv „Asocijacija stvaralaca“ i poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske dobiti 66 poslaničkih plata, kao i činjenica da lokalna i republička vlast nije ispunila obećanje dato 2014. godine i zaposlila određen broj demobilisanih boraca, a što je bilo dogovoreno na sastanku tadašnjeg rukovodstva Boračke organizacije grada Trebinja sa Miloradom Dodikom i Lukom Petrovićem, koji je održan uoči Opštih izbora 2014. godine. Prethodno rukovodstvo Boračke organizacije grada Trebinja bilo je blisko SNSD-u, od kontrolom Luke Petrovića, što je i uzrokovalo teškim položajem demobilisanih boraca.

 

Nebojša Vukanović