palpal

Bojan Milićević o progonu i rođendanu Svetog Vasilija

 

U njegovo vrijeme, progonili su ga i Turci, i katolička crkva, i unijati, a među onima koji ga danas proslavljaju ima i muslimana i rimokatolika.

U njegovo vrijeme, često su ga osuđivali i vlastodršci i narod, dok mu sa Božjim strahom prilaze danas i najveći među ljudima, a narod ga poštuje kao jednog od najvećih svetitelja-čudotvoraca.

Manastir Ostrog su htjeli da sruše, oskrnave ili otmu i naši savremenici: Nijemci-nacisti, ustaše, komunisti, pa i potonji izdajnici srpskog roda, ali je uz njegovu pomoć i molitve manastir opstao kroz sve te nedaće i bio sila koja je dala najveću snagu za odbranu naših svetinja!

Njegov manastir Ostrog je izgrađen u liticama i vrletima Crne Gore, a danas je mjesto hodočašća ljudi svih vjeroispovijesti i bastion srpske pravoslavne duhovnosti.

Na današnji dan, 1610. je rođen kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, nadomak Trebinja u Hercegovini od majke Ane i oca Petra, u hercegovačkom kršu i kamenu, u porodici težaka, a danas proslavljen širom pravoslavne vaseljene.

Sveti oče Vasilije, moli Boga za nas grešne i daj nam snage da svi budemo bolji ljudi.

Samo ako mi budemo bolji, moći ćemo i napraviti bolje društvo za sve nas.

 

Nebojša Vukanović