palpal

Blagosiljanje pumpe pokazatelj da se Crkva i sveštenici moraju odvojiti od politike i tajkuna

Ne prestaju komentari na društvenim mrežama nakon što je sinoć, uz pompu i fanfare, lider SNSD-a Milorad Dodik na Manjači otvorio benzinsku pumpu „Spid“ u vlasništvu Nenada Grbića, odbornika svoje stranke u Skupštini grada Banjaluka. Dodik je na Manjači došao sa rotacijama i policijskom pratnjom, a javnost negoduje jer je čak sedam sveštenika banjalučke eparhije osveštalo pumpu i blagosiljala početak rada i sipanje goriva.

Za političare i tajkune ne treba se ništa čuditi, oni uglavnom nemaju skrupula i ne biraju sredstva da dođu do cilja, ali sve čudi šta će mala četa sveštenika na derneku kod tajkuna vladajuće partije. Da li crkva i sveštenstvo treba da budu uz narod, obespravljene i sirotinju, ili uz političare i tajkune, i da li je debljina novčanika u napojniva presudna za pojedine odluke. Zbog čega korumpirani političari i tajkuni dobijaju visoka odlikovanja i počasti od vjerskih velikodostojnika, i da li se na taj način urušava ugled Crkve?

 

U Jevanđelju po Mateju se kaže: „Teško će bogataš ući u Carstvo nebesko. Lakše će deva proći kroz iglene uši nego bogataš ući u Carstvo nebesko“, i ove jevanđeljske poruke bi se trebali pridržavati svi sveštenici i naša Crkva. Sveštenicima i vladikama mora biti jasno da ih političari i tajkuni zloupotrebljavaju, da se sa njima sastaju i fotografišu ne iz vjerskih pobuda, jer su većina bezbožnici koji vjeruju samo u novac i njemu se klanjaju, već da Crkvu i sveštenstvo koriste za manipulacije masama i vjernicima, prikupljanje jeftinih političkih poena i glumu jer žele da se predstave kao skromni i bogougodni podvižnici i vjernici, a sve su suprotno od onog kako se lažno.  predstavljaju.

Ugled Crkve je značajno narušen zbog prevelike bliskosti sa političarima i tajkunima, i to mora da prestane. Crkva, vladike i sveštenici moraju da kritikuju pohlepu, korupciju i ostale  devijacije u društvu, ukažu na probleme koji su rastjerali trećinu naroda i vjernika, a ne da prećutno ili otvoreno podržavaju i blagosiljaju one koji nas iz temelja razoriše.

Na kraju kao primjer dobre i poučne besjede, kritike političara i stanja u društvu, podsjećam na sjajnu besjedu vladike hercegovačkog Dimitrija, koji se trudi da bude što dalje od političara i krupnog kapitala, na slavu grada Trebinja Preobraženje Gospodnje, 19-og avgusta 2020. godine..