palpal

Bilećki mlin bez zrna žita samljeo 15 miliona maraka

Poslovanje i vlasnicka struktura Agroherca.jpg

Bilećki mlin bez zrna žita samljeo 15 miliona maraka

Da je u zemlji čuda sve moguće potvruđe i činjenica da propali bilećki Mlin u stečaju nije samljeo ni zrno žita, ali zato jeste više od 15 000 000 maraka. Preduzeće „Agroherc D.O.O“ iz Bileće je 2013. godine kupilo nekada čuveni bilećki Mlin i preduzeće Žitoprodukt u stečaju za 600 000 maraka, te najavilo obnavljanje proizvodnje, preradu žitarica, te povratak na posao najmanje 20 radnika koji su u stečaju ostali bez posla. Od najavljenih velikih investicija u protekle 4 godine u mlinove i mašine nije uložena nijedna marka niti je pokrenuta proizvodnja, ali je uprkos tome preduzeće u poslednje dvije godine ostvarilo prihod veći od 15 000 000 maraka.

Tako je prema zvaničnim podacima i završnom Izvještaju o poslovanju preduzeće Agroherc u 2016. godini imalo 11 098 527 maraka prihoda i ostvarilo dobit od 85 054 maraka. U 2015. godini ukupni prihodi su iznosili 4 131 793 KM, a ostvarena je zarada od svega 23 928 maraka. Zanimljivo da u prve dvije godine od kupovine bilećkog „Žitoprodukta“ firma „Agroherc D.O.O“ gotovo da nije imala nikakve prihode, pa je u 2014. ukupan prihod iznosio dvije a u 2013. svega 13 maraka!?
Postavlja se logično pitanje šta je prodavalo i čime je trgovalo preduzeće „Agroherc“, koje je registrovano za trgovinu na veliko žitaricama, sjemenkama, duvanom i hranom za životinje, ako u protekle 4 godine bilećki Mlin nikada nije pokrenut niti je samljeveno jedno zrno žita?

Odgovor se možda može otkriti ako se pogleda vlasnička struktura preduzeća. U Registar su kao vlasnici upisani Aleksandar Tomić, general Rodoljub Anđić i Vladimir Popović. Za direktora preduzeća postavljen je Vladimir Anđić, sin suvlasnika Rodoljuba Anđića, predsjednika Udruženja Čast otadžbine iz Beograda koje je javnosti poznato po snažnoj podršci Miloradu Dodiku i žestokim kritikama i uvredama na račun opozicije u Republici Srpskoj.

Aleksandar Tomić je mlađi sin Dragomira Tomića, bivšeg ministra u Vladi Srbije i višedecenijskog direktora kompanije „Simpo“ iz Vranja, i brat Gorana Tomića, vlasnika kompanije „Balkan steel“ koja je kupila i uništila UNIS-ovu Fabriku cijevi iz Dervente stvorivši obaveze od nevjerovatnih 400 miliona maraka. Tomić je preko povezanih firmi iz Fabrike cijevi iz Dervente godinama izvlačio stotine miliona maraka na račune svojih of-šor kompanija, a pored Fabrike cijevi potpuno je uništena i Izvozno-garantna agencija – IGA koja je dala međunarodne garancije za izvoz Fabrici cijevi u iznosu od čak 80 000 000 evra. Za sada je nejasno da li je treći suvlasnik Vladimir Popović čuveni „Beba“, koji je tokom mandata premijera Zorana Đinđića bio šef Biroa za odnose sa javnošću u Vladi Srbije.

SIPA je početkom ove godine blokirala 864 000 evra „Agrohercu“ u Unikredit banci zbog sumnje da se preduzeće iz Bileće bavi pranjem novca preko of-šor kompanije MFC Commodites sa Britanskih djevičanskih ostrva. Istragom SIPE utvrđeno je da su upravo preko bilećkog „Agroherca“ prebacivani novci sa raznih djevičanskih ostrva za isplatu plata radnicima Fabrici cijevi iz Dervente.

Čudno je kako propali i opljačkani bilećki Mlin u stečaju fiktivno prodaje valjane trake i cijevi, prima milionske uplate od of-šor kompanija i plaća radnike propale UNIS Fabrike cijevi iz Dervente. Mnogo je toga sumnjivog i spornog u poslovanju bilećkog „Agroherca“, Fabrike cijevi i povezanih pravnih lica i of-šor kompanija registrovanih u Lihejnštajnu i Britanskim djevičanskim ostrvima. Jasno je da Agroherc nije kupio bilećki Mlin kako bi pokrenuo proizvodnju i proizvodio hranu, već da bi se preko ove firme prao ogroman novac. Ostaje da se vidi da li će SIPA i ostale policijske agencije u BiH i Republici Srpskoj istražiti tokove novca, kontrolisati poslovanje povezanih firmi koje se nalaze pred stečajem, utvrditi ko je sve odgovoran i na koji način je iz Republike Srpske izvučeno i oprano stotine miliona maraka iz UNIS Fabrike cijevi Derventa.

Nebojša Vukanović