palpal

Bespućima istoka Srpske

Iako najavljen, prvi snijeg na cestama izazvao je zastoje i brojne probleme, i ponovo iznenadio putare. Sinoć sam prešao preko tri planinska prevoja, Čemerno, Prijeđel i Rogoj, i od Gacka do Pala za 5 sati vožnje sreo sam dva čistača snijega na putu. Vozači čistača snijega su se trudili da pomognu vozačima, jedan čistač preko Rogoja je šlepao prikoličara da izađe na vrh prevoja, ali je primjetno da mehanizacije na putevima nedostaje, i da dva čistača nisu dovoljna da očiste 150 kilometara puteva u planinskim krajevima.

Putari ne mogu biti bolje organizovani i bolje raditi ako se ima u vidu poražavajuća činjenica da se na čelu Puteva Srpske nalazi Nenad Nešić, o kome je toliko toga kazano i napisano da je suvišno trošiti riječi. Vlada je potrošila sredstva da postavi table „Dobro došli u Republiku Srpsku“ ali su one suvišne, jer je po lošim putevima lako shvatiti i bez tabli kad ste ušli u Srpsku. Tačno do entitetske granice je sređen asfalt i dobar put, a čim pređete u Srpsku, bilo  na Žegulji, Podveležju, Dolu ili Vracama u Sarajevu, rupe, oštećenja,kolozrazi i ulegnuća su jasan pokazatelj da ste došli na teritoriju kojom upravlja Milorad Dodik i njegovi satrapi poput Nenada Nešića.

Putevi su jedan od pokazatelja „boljeg“ i „jačeg“ entiteta, kako su to nekad voljeli da kažu Željka i Mile, i gdje nas je dovela razbojnička skupina koja se nažalost nalazi na čelu Republike Srpske.

 

Nebojša Vukanović