palpal

Beograđani bojkotovali Sabor, molitva kasnila 35 minuta čekajuči patrijarha i predsjednike

Umjesto u 9, kako je bilo planirano protokolom, molitva u Hramu Svetog Save počela je u 9:35 časova, jer se čekalo da skupa dođu patrijarh srpski Porfirije te predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Odmah sam se sjetio blaženopolivšeg vladike Atanasija Jeftića, kako bi on reagovao da se čekaju političari, kako bi ih javno kritikovao zbog kašnjenja, i kako bi molitva počela kad je planirano, tačno na vrijeme.

Pored par stotina političara, poslanika i ministara iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, te 50-ak novinara i velikog broja policajaca i bezbjednjaka u civilu, molitvi u Sabornom hramu prisustvovalo je svega stotinjak građana, hram je bio prazan, osim dijela ispred oltara gdje su bili političari, što je pokazatelj da su Beograđani bojkotovali svesrpski Sabor, bolje reći Sabor vlasti Srbije i Republike Srpske.

Đorđe Vučinić i ja bili smo na molitvi u Hramu Svetog Save, ali među naradom, ne na mjestu gdje su bili političari, a nećemo ići na prijeme, koktele i okupljanje na Trgu Republike, jer nismo pozvani i osjećamo da nismo dobro došli.

Po izlasku iz hrama Svetog Save kratko sam razgovarao sa ministrom Nikolom Selakovićem, kako bi mu rekao šta se događa, kako je određena delegacija Republike Srpske, u kojoj nema poslanika opozicije, kako smo svjesno poniženi i dato nam je do znanja da nismo dobro došli, te sam rekao kako je teška situacija u Srpskoj i da nas Dodik vodi u nestanak.

Uskoro više detalja o događanjima u Beogradu sa lica mjesta…

 

Nebojša Vukanović