palpal

Benzin u SAD tri puta jeftiniji u odnosu na Hercegovinu

Čudima i paradoksima nikad kraja. Cijena benzina u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je u prosjeku tri puta niža u odnosu na Hercegovinu. Prijatelj Damir Murtagić iz Novog Grada, koji već duže vremena živi i radi u Americi, poslao mi je fotografije benzinskih pumpi sa juga SAD-a, autoputa u blizini Nju Orleana, savezna država Luizijana, na kojima se vidi da galon benzina košta oko 1,50 dolara. Cijena dizela je nešto veća, kreće se oko 2,30 dolara.

Jedan galon je malo manje od 4 litra (3,785) a trenutno se dolar na kursnoj listi kreće oko 1,80 KM. Tako galon košta 1,47 dolara, oko 2,7 maraka, što znači da je litra benzina oko 70 feninga, a u nekim američkim saveznim državama još niža.

Čitaoci iz Slovenije mi pišu i šalju fotografije da je cijena benzina i dizela jedan evro, ili nešto niže na „Petrol“ pumpama, dakle 15 do 20 feninga jeftinije u Evropskoj Uniji nego u Hercegovini.

Kod nas u Hercegovini i Trebinju, uprkos vladinoj Uredbi o ograničenju marže, cijena benzina je i dalje preko dvije marke na većini pumpi, 50 do 60 feninga više nego u ostalim djelivima Republike Srpske i čak tri puta skuplje nego u Americi? Prosječna plata u Hercegovini je manja od 500 dolara, dok je prosječna plata radnika u SAD oko 4,500 dolara. Hercegovac za platu može kupiti oko 400 litara benzina, a Amerikanac oko 12 500 litara, a životni standard se ne može porediti!

Svaki komentar je suvišan!

 

 

Nebojša Vukanović