palpal

Batagon – operacija na koju sam posebno ponosan

Batagon je ugašen, operacija pljačke Alumine i Republike Srpske  preko of-šor zona je na sreću propala, a iza svega su ostali samo neplaćeni dugovi i neispunjena velika obećanja. Mjesecima sam ukazivao na pakleni plan, pokušaje velike pljačke i pranja prljavog novca domaćih tajkuna i političara, a ključni trenutak odluke dogodio se kada sam sam tajno, bez ičijeg znanja, otišao u Cug i upao u osinje gnijezdo kako bi na licu mjesta ogolio veliku prevaru.

Prije konačne propasti Batagona prvo je propao i zatvoren hotel Bistrica, kasnije hotel Bar na Jahorini, koga je kupio i uništio famozni Batagon i kontraverzni Dalibor Matić, koji je bio glavni istureni pijun u cijeloj priči.

Operacija „Batagon“ i tajna operacija kada sam otišao do Cuga i iznenada upao u prostorije firme preko koje su domaći tajkuni i političari pokušali opljačkati Aluminu i preostale prirodne resurse Srpske je nešto na što sam posebno ponosan, jer da nije Vlada odustala od Ugovora pod pritiskom javnosti, sada bi u Zvorniku nekoliko hiljada radnika ostalo bez posla, kao u hotelu „Bistrica“ koji su opustošili ne ispunivši nijednu obavezu iz Ugovora.

Prije odlaska u Švajcarsku mjesecima sam u Narodnoj skupštini Srpske i javnosti govorio o šemi velike prevare i upozoravao na pogubne posledice ako se preko of-šor kompanije opere prljavi novac domaćih tajkuna i kriminalaca. Gašenje Batagona i neplaćeni računi koje su ostavili pokazuju kakav je veliki i dobar posao odrađen za opšteu stvar i dobro. Moram javno priznati da sam malo donekle razočaran jer mi se nikada niko od radnika Alumine, Fabrike glinice Birač i povezanih firmi nije javio i pozvao, rekao bar hvala što sam se borio i izborio za njihovu egzistenciju, jer nije lako banuti sam u osinje gnjezdo u tuđoj državi i pomutiti Mafiji posao i kombinacije od 43 miliona maraka.

Ne znači meni ništa hvala niti sam ja rizikovao i ratovao sa opasnim ljudima zbog nekog ličnog interesa, al ipak treba pokazati pošrtvanje za neke stvari.

Nebojša Vukanović