palpal

Asfaltiranje po snijegu

Zašto nam putevi traju kao mački muž i kako rade naši neimari govore fotografije sa Jahorine, gdje se trenutno po snijegu asfaltira put od Pala do Jahorine. Poznato je da temperatura asfalta prilikom ugradnje treba da iznosi oko 130 stepeni, da nije baš dobro i pametno postavljati završni sloj po snijegu kad je temperatura vazduha oko 0 stepeni celzijusa, ali to očito vlastima i našim stručnjacima nije problem.

Važno je neimarima i Upravi Olimpijskog centra Jahorina da put nekako izdrži zimsku turističku sezonu do proljeća, a onda mogu ponovo krenuti kapitalne investicije i nova asfaltiranja, jer je to stari običaj. Tačno da je klizište odnijelo nedavno put prema Jahorini, i da se moralo hitno intervenisati, ali klizišta ne bi bilo da se put ranije dobro održavao i trebalo je sačekati sunčan dan, a ne asfaltirati po snijegu.

I nova dionica puta od Trijangle do Jahorine popravljana je poslije par mjeseci pa ćemo vidjeti koliko će potrajati asfalt koji se sada postavlja. Bez poštovanja struke nema napretka, a neke greške se skupo plaćaju.

 

Nebojša Vukanović