palpal

Apel Semberaca da se pusti u funkciju sistem za navodnjavanje

Proizvodnja hrane postaje ključno pitanje, ne samo kod nas već i u cijelom svijetu, a dramatičan skok cijena hrane i nestašice nakon početka krize u Ukrajini pokazuju koliko je važna poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane. Republika Srpska ima veliki potencijal, ali se nažalost on ne koristi u punom kapacitetu, a poljoprivrednici opstaju i rade u teškim uslovima, moraju da plaćaju skupi gorivo, đubrivo, sjeme, i ulažu velika sredstva u sjetvu.

Za hektar zasijan pšenicom ove godine potrebno je obezbediti preko 2000 maraka za sve agrotehničke mjere, a domaćini iz porodice Aleksić, otac i sinovi, zasijali su preko 20 hektara pšenice i kukuruza. Očekuju prinos od 8 tona po hektaru ako bude kiše ili se omogući navodnjavanje parcela.

Semberija je najveći proizvođač hrane, a prekrasan je osjećaj obići ravnice i sela, u kojima je svaka parcela obrađena i zasijana. Ovog vikenda bio sam u Patkovači iz dijelu Semberije uz rijeku Drinu, te razgovarao sa poljoprivrednicima koji apeluju na vlasti da im što prije puste u rad sistem za navodnjavanje, koji je završen al nažalost još nije u funkciji i predat na korištenje.

Ratari kažu da vlast čeka izbore i jesen da puste u rad vododovni sistem za navodnjavanje, kako bi dobili neki politički poen, a poljoprivrednici traže i apeluju da se sada omogući navodnjavanje, kad je potrebno usjevima i zrnu, kako prinos ne bi bio umanjen zbog suše.

Pogledajte zanimljiv razgovor sa Nikolom Aleksićem, koji govori o tome u kakvom uslovima opstaju i rade naši poljoprivrednici..